Folytatódik a vevőkeresés – Csődeljárás a Pantha Aqua Zrt-nél

Folytatódik a vevőkeresés – Csődeljárás a Pantha Aqua Zrt-nél

- Kategória: Közélet

A Panta Aquát tulajdonló négy önkormányzat polgármesterei sajtótájékoztatón jelentették be augusztus közepén, hogy a veszteséges Szigetközi Friss Vizet palackozó és forgalmazó Zrt. további működését nem tudják finanszírozni.

– Világos a helyzet, a céget értékesíteni kell, nincs a tulajdonosoknak 230 millió forintja a konszolidálásra – mondta dr. Ár­vay István.  A palackozóüzem so­ha nem volt nyereséges, ráadásul az elmúlt évek­ben megváltozott a gazdasági környezet is. Így egy esetleges konszolidáció hosszú távra nem kínál megoldást.

Egy palack víz 66 forintért kel el egyébként a tervezett 350 forintos ár helyett.

Komoly szakmai befektető nem jelentkezett, az egyetlen érdeklődő befektetőcsoport a tárgyalások során megváltoztatta írásos feltételeit, a tőkeinjekció fejében forgalomképes fedezetet kér. Mosonmagyaróvár polgármestere szerint akár a menedzsment is előállhat vásárlási szándékkal. A cég vezetése a márkaépítéssel foglalkozott, a márka könyv szerinti értéke azonban nulla.

Amíg a palackozás az Aqua Kft. kebelén belül történt, a veszteség mértéke nem volt világos, azt a vízdíjakból finanszírozni lehetett. Azóta azonban a víz hatósági áras lett, a létrehozott új cégen belül világossá vált a veszteség.

Tény, hogy a cég jelenleg fizetésképtelen, úgy tudna életben maradni, ha közpénzt forgatnának bele a tulajdonosok. Erre azonban nincsen szándék. Az is tény, hogy a víz jó, némi lokálpatriotizmus is társul hozzá.

Az elhatározás még nem csőd, annak bejelentéséig még van idő, s minden ajánlattal foglalkoznak a tulajdonosok. – A csődeljárást úgy fogom fel, mint tárgyalási alapot – tette hozzá végül dr. Árvay István.

(A megyei lapban interjú készült Leitner Lászlóval, a Pantha Aqua vezérigazgatójával, aki elmondta, hogy a márka ott van, ahol lennie kell, s hogy a probléma tőkeoldali. Indokoltnak véli a csődeljárást, s hozzátette, magyar hátterű befektetőt kell találniuk a probléma megoldására.)

palack

Tallózó

Aranyérmet nyert a szénsavas és a szénsavmentes kategóriában is egy rangos nemzetközi versenyen a Szigetközi Friss Víz – jelentették be hétfőn.

A mosonmagyaróvári Panta Aqua Zrt. az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő cég. Ott palackozzák a mosonmagyaróvári ivóvizet Szigetközi Friss Víz néven.

Ez a termék lett aranyérmes szénsavas és szénsavmentes kategóriában is a Monde Selection nemzetközi versenyen, amelyet egy brüsszeli székhelyű szervezet rendez. A megméretés 1961 óta létezik, rangos szakmai zsűri válogat a termékekből, szigorú vizsgálatok alapján.

Az idei díjkiosztót hétfőn tartották Lisszabonban, jövőre pedig a tervek szerint Budapesten lesz.

A Szigetközi Friss Vizet 2010 óta palackozzák, és nem PET-palackba, hanem üvegbe töltik.

Forrás:hgv.hu, 2015. június 1.

2015/14

 

 

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint