Egyre nagyobb a zsúfoltság a parkolókban – Jövő évtől fizetős lesz a várakozás a Flesch Központnál

Egyre nagyobb a zsúfoltság a parkolókban – Jövő évtől fizetős lesz a várakozás a Flesch Központnál

- Kategória: Közélet

Szeptemberi ülésén módosította a parkoló rendeletét a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete. Ennek legfőbb eleme, hogy a jövő évtől – bizonyos kivételekkel – fizetőssé teszik a parkolást a Flesch Központ melletti várakozóhelyeken. A közelben korábban újonnan kialakított helyeken azonban továbbra is ingyenes lesz a várakozás. A problémát felismerve a képviselő-testület csupán egy tartózkodás mellett támogatta a rendelet módosítását.

A változtatásra azért volt szükség, mert a Flesch Központ mellett található parkolóhelyeken az újonnan épült társasházak miatt megnövekedett a forgalom. Ezeket javarészt a társasházak lakói, illetve a vállalkozások vendégei használják. Az intézmény mögött található, a közelmúltban kialakított ingyenes parkolók ellenben kihasználatlanok, noha itt több várakozóhelyet hoztak létre, mint ami a régi Flesch-parkolóban rendelkezésre áll. Így szükségessé vált a várakozóhelyek használatának szabályzása.

A parkoló fizetőssé tételével elérhető, hogy különösen rendezvények és előadások alkalmával a központ látogatói vegyék igénybe a helyeket. A módosítással összesen 99 parkoló válik díjkötelessé. Az épület mögötti várakozóhelyek továbbra is biztosítják a díjmentes parkolást.

Az érintett terülten a rendezvények időbeli eltolódása miatt a díjköteles időszakot a hét minden napján 0-24 órás időintervallumban meghatározták meg az I. díjzónának megfelelő óradíj mellett, úgy, hogy az első harminc percben díjmentes várakozást biztosítanak. A Flesch Központban rendezett előadásokra érkezők a jegypénztárnál a rendezvény idejére díjmentességet érvényesíthetnek.

A parkolóban zárt rendszerű ki- és beléptető rendszert működtetnek majd. A város egész területére érvényes parkolási bérlet nem elfogadott ebben a parkolóban, azonban lehetőséget biztosítanánk éjszakai bérlet vásárlására. A bérlet érvényessége este nyolc órától másnap reggel nyolc óráig tart. Egyelőre összese  ötven bérletet adnak majd ki, érkezési sorrendben. Ezen darabszám felett csak egy korábban kiadott bérlet visszavételével lehet újat kiadni. A parkolóhelyeket nem vehetik majd igénybe 3.5tonna össztömeget meghaladó gépjárművel, kivéve áruszállítás esetén. A sorompós rendszer miatt ellenőrző személyzetre nem lesz szükség az ellenőrzéshez.

A technikai feltételek kiépítése várhatóan ez év végére valósulhat meg, így az új szabályok 2022. elejétől lépnek majd érvénybe. Az első időszak tapasztalatai alapján amennyiben szükséges, változtatnak majd az új parkolási renden.

Ez is érdekelhet...

Újabb több milliós támogatás a mentőállomásnak

Mintegy 4,5 millió forintnyi összegben támogatta két helyi