Egyelőre a túlélés a cél a turizmusban, de bíznak még az idei szezonban

Egyelőre a túlélés a cél a turizmusban, de bíznak még az idei szezonban

- Kategória: Közélet

Ahogy az országban mindenütt, úgy Mosonmagyaróváron és a Szigetközben is térdre kényszerítette a járvány az idegenforgalmat. Az ágazatban szereplői egyelőre kivárnak, rengeteg még a bizonytalanság, ám hisznek abban, hogy nem veszett el még a szezon és érkeznek majd turisták a térségbe.

Lényeges mértékben, mintegy tizenöt százalékkal bővült a turizmus az elmúlt évben Mosonmagyaróváron. Tavaly több mint 136 ezer vendégéjszakát töltöttek el a városban a turisták. „Kiváló lendületben volt az idegenforgalom. Ezt a lendületet állította meg gyakorlatilag teljesen a járvány. A korábbi foglalások nagy részét visszamondták, újabb foglalások pedig egyelőre nem érkeznek.” – hangsúlyozta érdeklődésünkre Gráfi Szabolcs, a Szigetköz Turizmusáért Egyesület elnöke. Hozzátette: a környéken az ágazatban működő szolgáltatók szinte mindegyike bezárt. Mindenki kivár és próbálja túlélni ezt a remélhetőleg csak átmeneti állapotot. A térség két termálfürdője is június elejére halasztja a nyitást, a fejlesztések mellett ez idő alatt felkészülnek arra is, hogy a lehető legbiztonságosabb körülményeket nyújtsák vendégeik számára a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

Gráfi Szabolcs elmondta: az elmúlt hetekben felmérést végeztek tagjaik körében a nyári foglalásokról, illetve arról, mikor és miként tervezik az újra nyitást. Eszerint átlagosan elmondható, hogy a korábbi foglalások felét visszamondták a vendégek. Ám ezek a foglalások sem fedték még le a rendelkezésre álló kapacitás egészét. Jelenleg mintegy tíz-tizenöt százalékos a foglalások aránya. A Szigetközben elsősorban a nyári szezonban erős az idegenforgalom, így ott bíznak még abban, hogy javul a helyzet. Egyelőre főként különálló apartmanokra, nyaralóházakra van igény, amit egy egész család ki tud bérelni. Ugyancsak mutatkozik igény a vízitúrázásokra és a számítanak a horgász turizmus erősödésére a régióban. Mosonmagyaróváron elsősorban a fogászati-, illetve üzleti turizmus volt erős, ami most gyakorlatilag teljesen leállt a határok nehéz átjárása, illetve a járvány okozta bizonytalanság miatt.

A korábbi korlátozó intézkedések május eleji enyhítésének köszönhetően számos étterem újra kinyitott. Azt megelőzően többen próbáltak átállni az ételek házhoz szállítására. Ám közülük többen néhány hét után felhagytak ezzel a szolgáltatással. Ugyanis aki korábban nem foglalkozott ezzel, nem építette ki az ehhez szükséges infrastruktúrát, néhány nap alatt nem tudott váltani. A helyi éttermek többsége bezárt az első hetekben, ez idő alatt számos felújítást, fejlesztést hajtottak végre. Így tett több szálláshely szolgáltató is. Ebből is látszik, hogy bár a jövő még bizonytalan, de mindenki bízik és várja az újraindulást. Gráfi Szabolcs hozzátette: félő, hogy az idei egész turisztikai szezonra hatással lesz a járvány. A fizikai korlátozások megszűnése után arra is szükség lesz, hogy az emberek bizalma visszatérjen, a félelem és óvatosság lazuljon. Emellett az is kérdéses, hogy lesz-e idejük az utazásra, kikapcsolódásra, hiszen nagyon sok munkáltató annak érdekében, hogy megtartsa a munkahelyeket, most adta ki dolgozói számára az éves szabadságot.

Az elnök szerint a nyári szezon végén derül majd ki, hogy valójában milyen hatással volt a térség turizmusára a járvány. A Szigetközben számos kis családi vállalkozás működik, akiknek a szezonban kell megtermelniük az éves bevételük jelentős részét. Sajnos, ha nem lesznek vendégek, közülük sokan tönkremehetnek. „Ha szezon nem hozza a korábbi évek átlagának legalább felét, akkor vélhetően számos turisztikai vállalkozás működése ellehetetlenül a térségben.” – hangsúlyozta az elnök. Gráfi Szabolcs hozzátette: az egyesület erős online kampány indítását tervezi, amint reális esély nyílik arra, hogy megindulhasson a belföldi turizmus. Ennek kidolgozása jelenleg folyamatban van, mint ahogy a turisztikai kiadványok frissítése is zajlik.

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó