Bács-Kiskunból jött a doktor

Bács-Kiskunból jött a doktor

- Kategória: Közélet

Az alacsony finanszírozás és sok kötelezettség miatt nehézen talál fogorvosokat az önkormányzat az alapellátásban megüresedő körzetekbe. Többszöri pályázati kiírást követően most sikerült betölteni a 4. számú körzetet. Dr. Varga András fogorvos Bács-Kiskun megyéből érkezett.

Hosszú ideje büszkélkedhet világelsőséggel Mosonmagyaróvár az egy főre jutó fogorvosok számában. A Lajta-parti város nemzetközi viszonylatban is hosszú ideje ismert a „fogorvosok Mekkájaként”. Az iparág kezdetben a szomszédos Ausztriából érkező páciensekre épült ki, ám mára Nyugat-Európa szinte minden országából – sőt, még azon túlról is – jönnek fogturisták. Hiába azonban a több száz fogdoktor – vagy inkább fogorvosi szék -, az önkormányzatnak folyamatosan gondot okoz az – állami egészségpénztár által finanszírozott – megüresedő körzetek ellátására fogorvost keresni. Többszöri pályázati kiírást követően a közelmúltban sikerült doktort találni a 4. számú körzetbe. A felhívásra egyedüliként pályázó dr. Varga Andrással kötött szerződést az önkormányzat. A fogorvos Bács-Kiskun megyéből érkezett Mosonmagyaróvárra.

„Évek óta probléma a fogorvosi körzetekben az ellátásra orvost találni. „ – hangsúlyozta érdeklődésünkre dr. Iváncsics János alpolgármester. Elmondta: a munkát korábban végző orvosok nem tudják eladni a praxisukat, így az fél év után visszaszállt az önkormányzatra. A megüresedő körzeteket így is hosszú ideig kénytelenek hirdetni. Az alapellátás nem vonzó a helyi fogorvosok körében, hiszen aki már kiépítette a magán praxisát, nem vállalja ezt a feladatot. Számos kötelezettséggel jár ugyanis, továbbá sok az adminisztrációs teher és alacsony a finanszírozás. Ezzel szemben a környező, kisebb településeken nem jellemző ez a probléma. Vélhetően ennek oka, hogy a falvakban a magánpraxis nem nyújt teljes biztonságot a megélhetéshez, így ezt jól kiegészíti az alapellátás vállalása. Az alpolgármester hozzátette: a fogászati ügyelet biztosítása sem könnyű feladat a városban. Jelenleg az alapellátásban résztvevő orvosok végzik ezt, ami azonban óriási terhet ró rájuk. Mivel kevesen vállalnak ügyeletet, szinte havonta jut egy hétvége minden orvosra. Noha ötvenezres lélekszám alatt nem kötelező, de az önkormányzat a továbbiakban is biztosítani akarja Mosonmagyaróváron a fogorvosi ügyeletet. Ennek biztonságos működtetése érdekében szeretnének több orvost bevonni. A környező települések önkormányzataival egyeztetnek arról, miként lehetne hatékonyabbá tenni a fogászati ügyelet működését.

IMG_2192

„Nagyobb lehetőségeket látok itt a szakmai kiteljesedésemre, ami az utóbbi tíz évben fokozottan korlátozott volt azon a területen, ahol eddig dolgoztam.” – foglalta össze röviden dr. Varga András, hogy miért is adta fel eddigi praxisát és vállalta el Mosonmagyaróváron a 4. számú körzetet. A doktor mint mondja: az országnak azon a részén egyre kisebb a fizetőképes kereslet a fogászati beavatkozások iránt. Éppen ezért fájó szívvel ugyan, de a váltás mellett döntött. Azt mondja: szakmai élete utolsó állomásaként számol Mosonmagyaróvárral.

Dr. Varga András fogszakorvos, címzetes főorvos 1982-ben szerzett diplomát a Szegedi Orvostudományi Egyetem fogorvosi szakán, azóta dolgozik a szakmában. Harminc éven át ugyanabban a rendelőben fogadta a betegeket Bácsalmáson, húsz éve pedig már Kiskőrösön is rendel. A Magyar Orvosi Kamara megalakulása óta folyamatosan tölt be különféle tisztségeket, jelenleg a fogorvosi tagozat elnökségi tagja. Dr. Varga András azt vallja: több mint három évtizedes fogorvosi tevékenysége során mindig egyformán fontosnak és hobbinak tartotta betegei fogászati ellátását: a fogmegtartó beavatkozásokat, a korszerű fogpótlások kivitelezését, a gyermekfogászatban a fogszuvasodás megelőzését, illetve általában a prevenciót. Munkája sikerének koronája, amikor betegei arcán búcsúzóul elégedett, szép mosolyt lát. „Munkám gyümölcsét a tisztességesen, korrekt módon kiszolgált, elégedett páciens jelenti.” – tette hozzá. A 4. számú körzet új fogorvosa nem teljesen idegenként érkezett a városba, felesége ugyanis mosonmagyaróvári származású. Ám mint mondja: eddig vendégként jött, most pedig már Mosonmagyaróvár az otthona. A Kühne-gyárnál lévő rendelőben a tervek szerint áprilistól fogadja majd a betegeket a doktor.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti