Az idei szezonban is figyelnek a motorosokra

Az idei szezonban is figyelnek a motorosokra

- Kategória: Közélet

Már nem gyorshajtás, hanem az elsőbbségadás elmulasztása miatt történik a legtöbb baleset a környék útjain. Ezek a balesetek türelemmel és nagyobb odafigyeléssel elkerülhetők lennének. A motoros szezonban ismét nagy hangsúlyt fektetnek a rendőrök a kétkerekűek közlekedésének ellenőrzésére.

Tizennégy százalékkal emelkedett a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma az első negyedévben tavalyhoz képest Mosonmagyaróvár környékén. Sajnálatos, hogy ezen időszakban három halálos kimenetelű baleset is történt, míg az előző év hasonló időszakában egy sem. – mondta el lapunknak Makó László, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. Az alezredestől megtudtuk: drasztikusan nőtt az elsőbbség adás elmulasztása miatt történt karambolok száma. Míg korábban a gyorshajtás volt a fő ok, most erre vezethető vissza a legtöbb baleset bekövetkezése. Az összes eset közel fele emiatt történik. Az osztályvezető kiemelte: nagyobb türelemmel és körültekintéssel elkerülhetőek lennének ezek az ütközések. Fontos, hogy az elsőbbséggel rendelkező gépjármű vezető is kellő körültekintéssel közlekedjen és figyelje, valóban megadják-e részére az elsőbbséget. Nagymértékben nőtt a gyalogosok által okozott balesetek száma is. A tapasztalatok szerint a gyalogosok sokszor kellő körültekintés nélkül lépnek az úttestre. Emellett több olyan elütés is történt, ami ugyan nem a gyalogos hibájából következett be, ám sokat tehetett volna annak elkerülése érdekében, ha meggyőződik arról, a járművezetők mindkét irányból valóban lassítanak és átengedik-e az úttesten. Az idei halálos balesetek közül kettő ilyen gyalogos elütés volt. –tette hozzá az alezredes.

Makó László elmondta: hamarosan indul a motoros szezon, ami a tapasztalatok szerint kiemelt kockázatot jelent a közlekedők számára. Noha még el sem kezdődött a szezon, már több motoros baleset is történt a környék útjain, köztük néhány súlyos sérüléssel járó. A további hasonló balesetek megelőzése érdekében a rendőrség – a korábbi évekhez hasonlóan – az idei szezonban is kiemelt figyelmet fordít a motorosok biztonságára. Ennek érdekében egészen őszig fokozott ellenőrzéseket tartanak majd. Ennek során kiemelt figyelmet fordítanak például a megfelelő vezetői engedély meglétére is, mivel a tapasztalatok szerint sokan nem az adott kategóriára érvényes jogosítvánnyal motoroznak. Éppen ezért az ellenőrzésekbe bevonják a közlekedési hatóság szakembereit is, akik nem csupán a motor teljesítményt, de a műszaki állapotát és a zajszintjét is vizsgálják majd. A razziákban ezúttal is részt vesznek a megyei főkapitányság motoros járőrei is.

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó