Átadták a kórház új sürgősségi osztályát

Átadták a kórház új sürgősségi osztályát

- Kategória: Közélet

Aki figyelemmel kísérte az elmúlt fél évtized kórházi fejlesztéseit Mosonmagyaróváron, az  tudja, hogy a régió legkorszerűbb egészségügyi intézményévé válik lassan a Karolina Kórház és Rendelőintézet.

A beruházás újabb állomásához érkezett az intézmény akkor, amikor befejeződött a sürgősségi osztály kialakítása, s CT-vel bővült a térség ellátása.

Az új osztályt január 22-én adták át, s az átadási ünnepségen megjelent Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár. De megtisztelte jelenlétével az ünnepséget Dr. Nagy István, a térség országgyűlési képviselője, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Széles Sándor megyei kormánymegbízott, s a térség több polgármestere is.

A beruházás célja, hogy a mosonmagyaróvári Kórház is eleget tudjon tenni az egészségügyi reform keretében meghatározott egyenletes területi lefedettségnek, azaz hogy 15 percen belül az ország minden pontjára kiérkezzen a mentő.

A rendelet sürgősségi betegellátásról szóló része szerint az ellátás nélkülözhetetlen része a CT diagnosztika 15-30 percen belül helyben történő elérhetősége, így a sürgősségi osztály megújulása mellett fontos változás, hogy 16 szeletes CT települt a megújult röntgenosztályra.

A beruházáson, eszközfejlesztésén túl jelentős humánerőforrás és informatikai fejlesztés is történik. Cél az egykapus sürgősségi belépési rendszer kiépítése, párhuzamosságok leépítése.

Ugyanekkor adták át a kórház rehabilitációs osztályát is Az új osztályon a súlyosabb állapotban lévő betegek rehabilitációja zajlik, akik több szakmacsoport ellátására is rászorulnak. Akár már a műtétet követő 1-2 héten belül elindulhat a rehabilitáció, ami kiemelkedő, hiszen az országos átlag ebből a szempontból a 3 hónap. Olyan eszközök érkeztek a projekt keretében, melyek eddig nem voltak.

 Az átalakítás során létrejött 4 darab kétágyas kórterem is, továbbá egy négyágyas, és három darab ötágyas.

A vendégeket Dr. Bertalan István főigazgató főorvos köszöntötte, majd az ünnepséget Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár nyitotta meg. Beszédet mondott Dr. Iváncsics János Mosonmagyaróvár Város alpolgármestere és Dr. Nagy István országgyűlési képviselő, államtitkár.

A felújított épületet és a Sürgősségi osztályt ökumenikus áldásban részesítette Csáfordy Julianna mosonmagyaróvári református lelkipásztor, Kiss Miklós Győr-Mosoni Evangélikus Egyházmegye esperese és Bodó Zoltán magyaróvári plébános.

Fotó: Balassa Tamás

2015/2

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti