Addig még hányat kell aludnom?

Addig még hányat kell aludnom?

- Kategória: Közélet

Karácsonyváró

 

Major Krisztián (37 éves műszaki értékesítő): Az egész év munkával van teli, így jól esik a 3-4-5 napnyi pihenés az év vége felé.

Nekem a karácsony egyet jelent a nyugalommal, békességgel és a szeretettel. Már most nagy a sürgés-forgás, folyik a készülődés. Már pár hete megkezdtük a „ki minek fog örülni” meglepetések végiggondolását, a kisebb-nagyobb bevásárlásokat. A szűk családi körben töltött Szenteste középpontjában a két kisgyermekünk áll. Mivel még csak 4 és fél, illetve 6 és fél évesek, a csillagszórós karácsonyfa és az alatta felfedezett ajándékok meghatározó részei az áldott estének. Az ő szemük akkor fog igazán csillogni, ha meglátják a plafonig érő fenyőt, és előkerülnek a lecsüngő ágak alól a „sztárvorszos” LEGO-dobozok.

Vörös Anita (26 éves kereskedő) A Szenteste nekem családi körben töltött meghitt pillanatokat, örömteli együttlétet, de mindenekelőtt szeretet jelent. A szeretetnek nem kell csomagolás, ez az, amit őszinte szívvel, tiszta lélekkel adhatunk egymásnak. Fájdalom, hogy édesapám és nagymamám már nem lehet velünk, ezért a Szentestére készülve a sírjuknál emlékezünk rájuk, az együtt töltött, felejthetetlen évekre. Amikor gyertyát gyújtunk, szívünkben ők is ott vannak velünk. Külön áldás számomra, hogy a párommal karácsony első napjának estéjén is Szentestét tartunk. Ekkor találkozunk az ő családjával, és ez az együttlét éppen olyan meghitt, mint az édesanyámmal való ünnep. Bár a karácsonynak kitüntetett szerepe van, de mi mindennap a szeretet köntösében élünk, és mindig figyelünk a másikra. Nem könnyű időszakot élünk, de várakozással tekintek arra az adventre, amikor párommal és közös gyermekünkkel együtt készülünk majd az akkori szeretetünnepre.

Márton Zolika (6 éves óvodás): Transformers-tűzlovagot szeretnék karácsonyra, a testvérem, Nóra (9 éves) meg digibirds-baglyot vagy pingvint. Mi jók voltunk, biztosan meg is hozza az Angyalka. Tudod, hogy az angyalkának piros ruhája van? Mindig éjszaka díszíti a karácsonyfát, amikor alszunk, de egyszer véletlenül megláttam. Az arcát nem, csak a ruháját.

Elmondjam, hogy hol ünnepelünk? Udvarhelyen. Itt lakunk Mosonmagyaróváron, de mi erdélyiek vagyunk, és ilyenkor mindig hazamegyünk. Ott laknak a nagyszüleim, meg bátyja, meg az unokatestvérek. Énekelni? Igen szoktunk, de én csak a Kis karácsonyt tudom… Lesz ám petárda is! Már nagyon várom az utazást, meg azt, hogy ott legyünk, mert akkor jó sokan vagyunk, és nagyon szép karácsonyfánk szokott lenni. Ki tudod számolni, hogy addig még hányat kell aludnom?

Főrdős László (49 éves forgalmi szolgálattevő): Nagyon várom a karácsonyt, hogy szeretetben, békességben tölthessem az ünnepeket.

Számomra meghatározó a család, és a legszentebb dolog, amikor apa, anya és gyerekek együtt ülik körül a feldíszített fenyőfát. Hiszem és remélem, hogy ebben a gyűlölettel teli világban, legalább ilyenkor közelebb kerül egymáshoz minden ember. Talán advent idején oldódik egy kicsit a felhalmozódott feszültség is.

Szelíd Pál (85 éves méhész-őstermelő): Most lesz 15 éve, hogy egyetlen fiunkat eltemettük. Két éve már fát sem állítunk. Hívő katolikusok vagyunk ugyan a feleségemmel, Marikával, de egy régebbi gerinctörésem miatt nem igen tudok hosszan állni, de még ülni sem, így nem igen jutunk el templomba. Otthon imádkozunk. Egy fiú és egy lány unokám van, és már kétszeres dédpapa is vagyok. Nekünk az a karácsony, amikor ők velünk vannak. Mindenki kap valami szerény kis ajándékot, de nem ez számít… Az öregek annak örülnek a legjobban, ha meglátogatják őket a fiatalok. Figyeljen csak ide! Nekem van egy titkos nagyon nagy kívánságom: szeretném még megérni, mikor a pár hónapos két kis dédunokám csacsogó gyermek lesz, hogy a szekrény aljából még legyen egyszer értelme elővenni, és nekik feldíszíteni a mi kis műfenyőfánkat. Ugye, nem nagy kérés ez?

Kránitz Péter (41 éves építésvezető): Végigrobotolom az egész évet. Ilyenkor karácsonykor adódik csak, hogy megpihenjek, és találkozzam többet a szeretteimmel. Annak örülök, hogy ilyenkor együtt a család. Ekkor tudunk igazán összejönni a bátyámmal és az ő családjával is. Az édesanyjával élő 11 éves kislányom a szüleimmel és velem tölti a Szentestét. A szeretetről szól nálunk az ünnep. Mindenki arra készül, hogy örömöt szerezzen a másiknak, ezért aztán hónapokkal előbb, már adventet is megelőzően törjük a fejünket a legpraktikusabb ajándékokon. A kislányom maga készíti számunkra az ajándékait, és végtelen jó látni, hogy mekkora öröm számára látni a mi örömünket. Ebéd után kezdjük díszíteni a fát, addig mi ketten elosonunk, és milyen meglepetés, mikor hazaérünk, és akkorra ott áll a feldíszített fenyő, és égnek rajta a színes fények. Nincs ennél szebb nap nekem a világon!

Vizsy Ferenc

2015/20

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint