A víz világnapjáról, s a vezetőváltás okairól az Aquánál

A víz világnapjáról, s a vezetőváltás okairól az Aquánál

- Kategória: Közélet

Leitner László: Mindig szerettem a kihívásokat

– Évek óta kiemelt figyelmet fordít az Aqua Kft. a víz világnapjára. Miért tartják fontosnak, hogy minél szélesebb körben eljuttassák ennek az üzenetét?

– A víz az élet egyik fontos alkotóeleme. Civilizációk épültek fel mellette és buktak el hiányában, vagy ha szennyeződött.  Manapság azonban sajnos, ami természetes, arra nem vigyázunk kellőképpen. Erre hívja fel a figyelmet a víz világnapja és ezért lett idén a mottója a víz és a fenntartható fejlődés kapcsolata. Büszkék lehetünk arra, hogy Magyarország ebben a természeti kincsben meglehetősen gazdag, a Szigetköz pedig felszíni és ivóvízben is különösen bővelkedik. Ezt óvni kell és felelősséget érezni iránta. Ezért indítottuk el évekkel ezelőtt a vízmű és szennyvíz telepeken a nyitott kapu programot. Úgy gondolom, ha minél többen testközelből látják, miként jut el otthonukba az ivóvíz, mit kell tenni a szennyvíz tisztításáért, akkor nagyobb felelősséget éreznek majd ennek megőrzésére.

– A víz világnapja mellett ugyancsak aktuális kérdés az Aqua Kft-nél, hogy a közelmúltban bejelentette lemondását az ügyvezetői tisztségről. Azóta számos találgatás látott napvilágot ennek kapcsán. Mi az igazság?

– Az elmúlt huszonegy évem arról szólt, hogy először a csatornázáson, majd a szennyvíz tisztításon, végül pedig igazgatóként a szemlélet változtatáson dolgoztam. Aki közelebbről ismer, az tudja, hogy szeretem ezt a szakmát és tisztelem a vizet. Azonban mindig azon gondolkodtam, miként segíthetnénk tevékenységünkkel, hogy lehet a Szigetköz jó hírnevét tovább erősíteni. Hogyan tudnánk új lehetőségeket, esetleges többlet bevételeket teremteni. Ezen gondolatok alapján indítottam el a Szigetközi Friss Víz fejlesztését. Bár eladási számokban még messze nem tartunk ott, ahol szeretnénk, de már most lényegesen tudtuk növelni a vizünk ismertségét. Azon dolgozom, hogy nemzetgazdasági szintű előny is származzon ebből a termékből. Ez hatalmas kihívás és nagyon sok munkát igényel. Egy ideig egy kézben lehetett tartani az Aqua Kft és a Panta Aqua Zrt. vezetését, de eljutottunk arra a szintre, hogy egy ember mindkét pozíciót képtelen ellátni. Ezért döntenem kellett. Az Aqua Kft. mellett szólt a jóval nagyobb anyagi és személyes biztonság és az üzemeltetési múlt. Sokkal nagyobb a bizonytalanság a Panta Aqua Zrt-nél, de úgy érzem, van még erő bennem ehhez a nagy feladathoz. A kitűzött cél nagyon sok munkával elérhető. Ugyan ma még ez a pozíció bizonytalanabb és nem nyújt akkora jövedelmet, mint az Aqua Kft. vezetése, de tudom, hogy ez egy év múlva már nem így lesz. Mindig is szerettem a kihívásokat és bármilyen szóbeszéddel szemben ez az egyetlen oka, hogy Panta Aqua-t választottam.

– És mi lesz az Aqua Kft-vel? Tudja már, hogy ki lesz az utódja?

–  Jelenleg nincs olyan különleges kihívás a társaság működésében, ami azonnali beavatkozást igényelne. A meglévő csapat tudja vinni az ügyeket. Nem tudom, ki lesz az utódom, de nyugodt szívvel adom át számára a vezetést.

(M.G.)

2015/6

Ez is érdekelhet...

Rendőrautóval köszöntötték a születésnapján

Különleges ajándékot kapott harmadik születésnapjára a hegyeshalmi Gaszner