A város fizeti az ügyeletet

A város fizeti az ügyeletet

- Kategória: Közélet

Változik a fogorvosi ügyelet szeptembertől Mosonmagyaróváron.

Amint dr. Iváncsics János alpolgármestertől megtudtuk: a fogorvosi ügyelet biztosítására az önkormányzat a Danuta és Társa Orvosi Bt.-vel kötött szerződést. Ennek megfelelően az alapellátásban résztvevő hat orvos saját rendelőjében, asszisztenciájával látja el az ügyeletet vasárnap és munkaszüneti napokon négy óra rendeléssel, a további húsz órát pedig készenlét biztosításával. Az alacsony állami finanszírozás mellett, mivel kevés orvos vesz részt az ellátásban, minden doktorra szinte havonta jut egy hétvégi ügyelet, ami nagyon megterhelő számukra. Ezért jelezték az önkormányzatnak, hogy a továbbiakban nem tudják felvállalni ezt a feladatot.

Az alpolgármester kiemelte: egyeztetéseket követően két megoldás körvonalazódott. Az államilag finanszírozott ügyeleti ellátást nem csupán helyiek vehetik igénybe ingyenesen. Ez megmutatkozott a statisztikákban is, hiszen átlagosan az ellátottak fele nem mosonmagyaróvári.  Tehát az ügyelet megszervezésében a térség települései is érdekeltek. Éppen ezért vetette fel Mosonmagyaróvár, hogy a térségi alapellátást biztosító fogorvosok is vegyenek részt az ügyeletben. Ehhez a város még egy rendelő kialakítását is felajánlotta. Így a doktorokra csupán negyedévente jutna egy ügyelet. A térségi fogorvosok és polgármesterek – Halászi kivételével – azonban nem vállalták ezt.

Noha Mosonmagyaróvár számára nem lenne kötelező a fogorvosi ügyelet biztosítása, az önkormányzat mégis úgy gondolta, felvállalja az ezzel járó terheket, hogy a helyieknek ne kelljen egy fogfájással Győrbe utazniuk. Ezért az a megoldás született, hogy a város önerőből biztosítja ezt az ellátást.  Így – az állami finanszírozással ellentétben – a rendelési idő a szolgáltatást nyújtók és azt igénybe vevők kérésének megfelelően is megállapítható. Ebben az esetben nem kell készenlétet biztosítani, csak a négy óra ügyeletet és kizárólag mosonmagyaróvári lakcímmel rendelkezők ellátását.

Ez is érdekelhet...

Felújítják a hidat

Felújítja a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. a Tímár