A gyermektervezés

A gyermektervezés

- Kategória: Közélet

Nehézségek és megoldási lehetőségek                                          

Napjainkban egyre magasabb a nők szüléskor várható átlagos életkora. Ennek legfőbb oka az egzisztencia megteremtése, továbbá hogy a gyermek a „megfelelő” életszakaszban érkezzen.

Vajon van-e olyan, hogy megfelelő idő? És tényleg csak a tervezett gyermeknek lehet boldog élete? Egyértelműen nem. Ám a mai bizonytalan világban azért valóban nem ártana egy kis létbiztonság a gyermekvállalás idejére. A magyar valóságban ez tulajdonképpen csak lakhatási és megélhetési biztonságot takar.

 Házasságba vagy élettársi kapcsolatba érkezzen az a gyermek? Egy párkapcsolat melyik szakasza az igazán megfelelő erre?

A tudatos családtervezés divatos kifejezés ma, de igazából a gyakorlatban azt lehet látni, hogy a másik végletnek ugyanúgy van létjogosultsága. Amennyiben egy gyermek megkap mindent, ami a testi és szellemi fejlődéséhez szükséges, a többi körülmény kevésbé válik fontossá. Kimondhatjuk, egy gyermek akkor boldog ha szeretik, és ha a szülei elfogadóan, nyugodt környezetben nevelik lehetőség szerint együtt.

Fontos szerepe van még a tágabb családnak- a nagyszülőkkel való harmonikus kapcsolat mindenki számára megnyugtató-és természetes támaszul szolgálhat a pároknak is.

 Mit tehetünk, ha hosszú évek elteltével sem jön a gyermekáldás? Számos sikertelen próbálkozás, orvosi beavatkozás után sok párban felmerül az örökbefogadás. Erre többféle módon van lehetőség hazánkban, titkos és nyílt formában, állami kereteken belül vagy civil szervezeten keresztül. Az átlagos várakozási idő a családdá váláshoz 3-5 év, a társadalmi elfogadottsága változó. A tágabb környezetnek óriási szerepe van ebben, szomorú amikor az abortusz elfogadott , az örökbeadás pedig kevésbé az egy társadalomban.

Az örökbeadás egyaránt megoldás a nem kívánt terhességekre és a meddő párok szülővé válására, akik örökbefogadott gyermeküket sajátjukként nevelik fel. A különbség csupán annyi, hogy ők nem vér szerinti, hanem „szív szerinti” gyermek érkezésével tapasztalhatják meg az egyik legcsodálatosabb érzést, a szülővé válást.

Pinkéné Bodnár Zsuzsanna, Csibrányi Horvát Zsuzsanna

A következő foglakozás témája: A babavárás időszakának nehézségei.

Ideje : 2015.12.16. 17 óra

Helyszín: Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Központ, Mosonmagyaróvár Vasutas u.10.

A programon való részvétel ingyenes!

2015/19

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti