614 millióból újítják fel a Flesch Károly Kulturális Központot

614 millióból újítják fel a Flesch Károly Kulturális Központot

- Kategória: Közélet

Ünnepélyes sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Mosonmagyaróvár kulturális központját önrész nélküli, vissza nem térítendő uniós támogatásból újítják fel. A sajtótájékoztatón jelen volt dr. Nagy István államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, aki sok követ mozgatott meg azért, hogy a pályázat végül a támogatottak közé került. Dr. Árvay István polgármester  a kedvezményezett önkormányzat nevében fejezte ki örömét abból az alkalomból, hogy a harminc éves használat során leromlott állapotú intézmény a XXI. század technikai színvonalán szolgálja majd ki a város polgárait.

 

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata 614.749.983 forint 100%-os uniós támogatásban részesül 2015. április 29-ke és 2015. október 31-ke között a Szigetköz Agórája – A Flesch Károly Kulturális Központ Multifunkciós Közösségi Központtá Alakítása című pályázat keretében. A Szigetköz legnagyobb közművelődési intézménye, a Flesch Károly Kulturális Központ alakul át egy többfunkciós-multifunkcionális közösségi központtá, mely megfelel majd a modern kor igényeinek és követelményeinek. A beruházás során eszközbeszerzést, komplex akadálymentesítést magába foglaló épületfejlesztés valósul meg 3303 m2-en, mely lehetővé teszi a szolgáltatásfejlesztést négy közművelődési funkcióban. A fejlesztésen belül a 380 m2-es színházterem teljesen megújul, ezen felül pedig még további 2923 m2 –t érint a projekt.

– Valóban ráfér az épületre a megújítás, a mai kor követelményeinek már nehezen felel meg az építmény. De mit jelent tartalmilag a teljes felújítás?

A több mint félmilliárd forintos innovatív és interaktív fejlesztés tartalmazza több mint ötven helyiség teljes felújítását, beleértve a színháztermet is – mondja Csiszár Péter, az intézmény igazgatója. Ez utóbbiban eddig nem volt klíma, mely év közben egyre több gondot okozott. Továbbá nyolcvanmillió forintnyi eszközfejlesztés is történik a központban. A színházterem teljes hang és fénytechnikája megújul, valamint a többi régi és új közösségi tér is megújult háttérrel működhet a jövőben. A rendezvénytechnikai eszközök, a multimédia és informatika is modernizálódik. 2015 végére egy modern, a XXI. század kihívásainak megfelelő színvonalú multifunkciós központ várja a térség lakóit.

Jelent-e ez szellemi megújulást is ?

– A Flesch Központ olyan komplexum lesz, ahol mindent egy helyen meg lehet találni: városi művelődési központot, felnőttképzési központot, fesztiválirodát, rendezvény-központot, civilközpontot, információs központot, szabadidő központot, kistérségi módszertani központot, alapfokú művészeti iskolát és modern művészeti központot. Mindezt úgy, hogy a legkorszerűbb információs rendszerrel és eszközökkel álljon a lakosság rendelkezésére. Legyen mindenkié, kortól, nemtől, nemzetiségi hovatartozástól, iskolázottságtól, jövedelmi és egészségügyi helyzettől, lakóhelytől függetlenül. Nem csak szolgáltató, hanem segítő szervezet. Nem pusztán a közélet helye, hanem a közélet legfőbb színtere, központja.

– Egy ilyesféle átalakítás nagy felfordulással jár. Közben bezár az intézmény?

– A munkálatok június 15-én kezdődnek és a tervek szerint október 23-ra fejeződnek be. Ez idő alatt a művelődési központ zárva tart. A csoportos foglalkozások részére sem tudnak ekkor helyet biztosítani, az egyéb rendezvényeket pedig más helyszíneken – például a Fehér Ló Közösségi Házban – tartják meg. A tartós bérletű irodák viszont a felújítás alatt is tovább működhetnek a kulturális központban – tájékoztat az ügyvezető.

Böröndi Lajos

agóra2

agóra1

Flesch Károly Kulturális K

(Az archív felvétel 1984-ben készült.)

 

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint