Új egészségházat építenek

Új egészségházat építenek

- Kategória: Kistérség

Egészségház építés, az elkerülő út közvilágítása, valamint a helyi intézmények felújítása egyaránt szerepel a rajkai önkormányzat tervei között. Remélik továbbá, hogy az M15-ös autópálya bővítésével együtt megépülhet a Németjárfalu felé vezető út is.

Sikeres évként értékeli a tavalyi esztendőt a település életében Kiss Vince, Rajka polgármestere. A fejlesztések sorából kiemelte a faluház funkcionális bővítését, amit óssággal nem rendelkező önkormányzatként kapott támogatásból, illetve 25 millió forintos önrészből valósítottak meg. Ugyancsak az eredmények sorába tartozik, hogy a tavalyi évben a helyi német önkormányzat átvette az általános iskola működtetését. Az elmúlt több mint fél év bizonyította, hogy jó döntés volt a fenntartó váltás, hiszen amellett, hogy több pénz jut a működtetésre, helyben hozhatják meg a fontos döntéseket. Megépült továbbá a település központját elkerülő út. Erre nagy szükség volt már, hiszen az elmúlt években megtöbbszöröződött a falun átmenő forgalom. Hátra van azonban még az elkerülő úton a közvilágítás kiépítése. Ennek 30 milliós költségére még keresik a forrást.

Kiss Vince elmondta: az idei év egyik nagy feladata lesz a régóta tervezett új egészségház megépítése. Ehhez rendelkezésre áll a kormány engedélyével felvett hitel, illetve 44 milliós állai támogatásra számítanak a beruházáshoz. Várhatóan a jövő hónapban megkezdődik az építkezés. A polgármester hozzátette: már a költségvetés összeállításakor jól látszott, hogy a többi intézményhez képest nagy terhet ró az önkormányzatra a bölcsőde működtetése. A központi támogatás csak a kiadások harmadát fedezi. Mintegy 16 millió forintot kell az önkormányzatnak mellé tennie. Ez nehezíti fejlesztésekhez szükséges önerő előteremtését.

A településvezető kiemelte: felkészültek az elkövetkezendő évek fejlesztéseire a szükséges engedélyek beszerzésével. Remélik, hogy még ebben a ciklusban meg tudják újítani intézményeiket. Terveik közt szerepel továbbá, hogy a határon átnyúló fejlesztések sorában, az M15-ös autópálya bővítésével együtt megvalósulhat a Németjárfalu (Deutsch Jahrndorf) felé vezető út megépítése. Ez amellett, hogy elősegítené a szigetközi térség idegenforgalmának fejlesztését, a napi ingázók helyzetén is sokat segítene.

Ez is érdekelhet...

Csingis lovak Halászin

Ahogy minden évben, úgy ezúttal is nagy érdeklődés