Megyei ünnepség Jánossomorján

Megyei ünnepség Jánossomorján

- Kategória: Kistérség

A Mosontarcsai úti kopjafánál kezdődött 22-én Győr-Moson-Sopron megye központi, 1956-ra emlékező ünnepsége. Itt az Andau felé vezető úton helyezték el a koszorúkat a forradalom áldozatai mellett azokra is emlékezve, akik erre hagyták el az országot, menekülve a terror, a megtorlás elől.

A Balassi Bálint Művelődési Házban folytatódott az ünnepség, ahol dr. Nagy István államtitkár mondott emlékező beszédet.

– Szangvinikus, hirtelen indulatú nép a magyar, sokan még ma sem tudják megérteni, hogy eszmék egy egész népet lázba tudnak hozni, hogy honnét a merészség egy 200 milliós birodalom ellen felkelni. Nem tudják, mert gyomrukon keresztül nézik a történelmet, s mert lelkesedésük a bankszámlakivonatokig terjed. S mert nem fogják föl, hogy a 20. században el lehetett jutni odáig, hogy nincsen tovább, hogy nincsen mit veszíteni. S azt sem, hogy e csöppnyi nép ezernyi tapasztalat ellenére hitt abban, hogy nincsen egyedül – mondta többek között. Beszédében utalt a mára is, az újabb kori népvándorlás veszélyeire, s arra, hogy ma is meg kell védeni az országot, s Európát.

Ezt követően a Moson-Szél Kulturális Egyesület előadásában az 56 csepp vér című musical részleteit tekinthették meg az ünnepség résztvevői. A darab jól ismert a helyi közönség előtt, hiszen a társulat már több 56-os ünnepségen bemutatta, hol teljes egészében, hol részletekben. A siker most is borítékolható volt. A Rómeó és Júlia analógiáját rejtő, de magyar, ’56-os keretbe helyezett történet dalai fülbemászóak, a társulat szívvel-lélekkel játszott és közvetítette a szívhez szóló dalokat.

2015/17

 

Ez is érdekelhet...

Csingis lovak Halászin

Ahogy minden évben, úgy ezúttal is nagy érdeklődés