Kistérségi segítség a kórháznak

Kistérségi segítség a kórháznak

- Kategória: Kistérség

A kistérség településeinek összefogásából endoszkópokat szereztek be a mosonmagyaróvári Karolina Kórház gasztroenterológiai osztályára. Az évek óta tartó támogatásnak is köszönhetően kimagasló színvonalú a gasztroenterológiai ellátás az intézményben.

A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás évek óta támogatja az intézményt, ezúttal 1,8 millió forinttal segítették a gasztroenterológiai osztályt.

Dr. Pécsi Gyula orvosigazgató, osztályvezető az elmúlt évet értékelve kifejtette: a 2016-os év is a fejlődés és a fejlesztés jegyében telt. Évről évre több beteg választja az osztályt és az ambulanciát gasztroenterológiai betegségével. A 3640 endoszkópos vizsgálat és 6500 járó beteg szakorvosi konzílium mellett az endoszkópos operatív beavatkozások száma is jelentősen növekedett. Összesen 988 endoszkópos polyp eltávolítást végezték tavaly. Ezek egy része a „Vastagbélrák Nemzeti Pilot Szűrőprogram” keretén belül történt. Az osztály fekvőbeteg egysége magas színvonalú ágyhátteret biztosított a beavatkozásokhoz. Dr. Pécsi Gyula kiemelte még az epeúti és hasnyálmirigy betegségek diagnosztikájában és endoszkópos műtéti ellátásában alkalmazott úgynevezett ERCP módszert, a krónikus vírusos hepatitises betegek ellátásában betöltött Hepatológiai Centrum működését, a nap 24 órájában biztosított sürgősségi endoszkópos ügyeletet, ami a gyomorvérző betegek ellátásában nélkülözhetetlen.

DSC_2226

A főorvos hozzátette: a személyi feltételeik kiválóak, négy gasztroenterológus szakorvos, két rezidens és öt gasztroenterológiai asszisztens várja a betegeket. A tárgyi feltételek is jók és állandó fejlesztés alatt állnak. Az amortizáció miatt szükségesek a pótlások, de a fejlesztés is elengedhetetlen. Ehhez a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás évenkénti támogatása és a kórház összefogása nélkülözhetetlen. A korábbi években a gastroscop, a colonoscop, a lézeres polypectomia műszere és az epeúti kőtörő beszerzésekor is a kórház a kistérség adományát kiegészítve tudta az eszközöket megvásárolni. A mostani 1,8 millió forintos adományt a kórház ezúttal is kiegészítette így egy gastroscop és egy colonoscop beszerzését tudta biztosítani. Dr. Pécsi Gyula szerint a kistérségi támogatás az anyagi alap biztosítása mellett a gasztroenterológiai osztály elismertségét, a betegek szeretetét és a politikusok támogatását is jelzi számukra. „Osztályomon a magas színvonalú szakmai munkát betegközpontú, emberséges betegápolás, ellátás jellemzi, melyben tanítómesterem dr. Láng László főorvos szellemiségét szeretném továbbvinni.” – tette hozzá a főorvos.

A támogatás jelképes átadásakor Kovács Gábor, Lébény polgármestere, a társulás szociális bizottságának elnöke kifejtette: a kistérség települései számára mindig is fontos volt, hogy ezt a kórházat magukénak tekintették. Éppen ezért összefogva támogatják évről-évre lehetőségeikhez mérten az intézményt.

Ez is érdekelhet...

Csingis lovak Halászin

Ahogy minden évben, úgy ezúttal is nagy érdeklődés