Egészséges életmód díj a levéli iskolának

Egészséges életmód díj a levéli iskolának

- Kategória: Kistérség

Egészségfejlesztő testmozgás és egészséges életmód díjat kapott a Levéli Német Nemzetiségi Általános Iskola tantestülete. Az elismerést 2015. január 20-án a Magyar Tudományos Akadémián vette át Fenyvesi Gyöngyi intézményvezető. Erről tájékoztatta újságunkat.

– A tantestület számára sok évtizedes kiemelkedő munka elismerése ez a díj. Kis község vagyunk. Iskolánk fő profilja az egészségnevelésre való törekvés. A nevelési program fontos része, hogy a tanévben kétszer elmenjen az iskola minden tanulója túrázni. 2014-ben Bakonyba és Tatára mentünk. 2015-ben tervünk szerint Csallóközbe és Sopronba készülünk. Ezen kívül minden tanévben két alkalommal van egészségnevelési napunk. Az első mindig októberben van, s Mondj nemet a helytelen táplálkozásra címet viseli. A mozgásszegény életre, a drogra, a helytelen szexualitásra, az internet veszélyeire és a bűnözésre hívja fel a figyelmet.

A másik akcióra tavasszal kerül sor, ezt mi úgy neveztük el „Labdanap”. Ez csak a mozgásról, annak öröméről szól. Az utóbbi időszakban bevonjuk a szülőket is a nevelőtestület és a diákság mellé. De megemlékezünk a víz, a föld, a véradók, a madarak, a fák, a fény, a folyók napjáról, megyünk a Határtalanul hétre, az Erzsébet táborba, az országjáró táborba, a dunaszigeti nyári táborba, s kerékpározunk, és még sorolhatnánk tovább.

De milyen céllal tesszük? Az indok nem más csupán az, hogy kilépve az iskola tantermei közül más szemszögből látunk, tapasztalunk, érzünk rá a vibráló igazságra. Hanem az is, hogy tudnia kell gyermeknek, ifjúnak, felnőttnek és idősnek is: az egészség mindennél fontosabb, de ezért tenni kell. Mi ezt mutatjuk meg az iskolai programok keretében. Van sakk szakkörünk, kézilabda, karate, foci, Bozsik program, sőt a falu lakóinak női kondicionáló torna. Büszkék vagyunk Sastin Mariannára, aki iskolánkban tanult, és innen indult el sikeres sport karriere. A tantestület és az egészségügyi szolgálat pedig együtt tud dolgozni sok civil és állami szervezet dolgozóival töretlenül, lelkesen, hogy a legnagyobb eredményt érjük el.

Tantestületem nevében köszönöm a díjátadó ünnepségre történő meghívást, valamint az 50.000 Ft értékű sportszer utalvány a Magyar Diáksport Szövetségnek.

2015/4

Ez is érdekelhet...

Csingis lovak Halászin

Ahogy minden évben, úgy ezúttal is nagy érdeklődés