Doni megemlékezés Püskin

Doni megemlékezés Püskin

- Kategória: Kistérség

Száznál is többen gyűltek össze Püskin, hogy a Donnál elesettekre emlékezzenek a templomban és a templom előtti téren található, a két világháború püski áldozatainak nevét tartalmazó márványtáblánál. A megemlékezés tűzgyújtással kezdődött , ahol Szalay Lajos atyával közösen imádkoztak a megjelentek az áldozatokért. A templomban Böröndi Lajos  mondott beszédet amelyben az emlékezés kötelességéről szólt.  – Ha képzeletben megfogjuk a kezüket, meggyújtjuk az emlékezés mécsesét, akkor lelkük békét nyer – mondta. Szerinte, ami a Donnál történt, az bármikor újra megtörténhet, ha a elfeledjük mártírjainkat, s nem emlékezünk rájuk.

A helyi kórus világháborús dalokkal, a fiatalok versekkel emlékeztek meg az áldozatokról, akik a hazáért harcoltak  egy szebb jövő reményében.

Az ünnepség a templom előtt fejeződött be, ahol Makai Jenő Püski község polgármestere mondott beszédet, majd megkoszorúzták az emléktáblát. Szalay Lajos atyával az egybegyűltek ismét imára kulcsolták kezüket az áldozatok lelki megnyugvásáért. A megemlékezést a Szózat közös eléneklésével és gyertyák mécsesek elhelyezésével zárult.

Külön köszönet illeti Markó Lajosnét, aki minden évben aktívan rész vesz az emléknap megszervezésében.

Ankhelyi Melinda

 2015/2

Ez is érdekelhet...

Csingis lovak Halászin

Ahogy minden évben, úgy ezúttal is nagy érdeklődés