Veszélyeket is rejt a vakáció

Veszélyeket is rejt a vakáció

- Kategória: Hírek

Néhány hete tart a nyári vakáció, ám ez az időszak nemcsak az örömöt, sokszor a túlzott felszabadultságot is jelenti a gyermekek számára. Éppen ezért a rendőrség arra figyelmezteti a szülőket, hogy a hívják fel a gyerekek figyelmét a veszélyekre.

A nyári szünet felhőtlen időtöltése alatt sem lehet megfeledkezni arról, hogy ezen időszak többszörösen hordozza magába a veszélyhelyzeteket. Az iskola helyett az egész napos felelősség a családokra hárul. – hangsúlyozza Családi Katalin törzszászlós, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság balesetmegelőzési referense. Elmondta: fontos, hogy a szülők a gyermekeikre leselkedő nyári veszélyek elkerülése érdekében tekintsék át a legfontosabb gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályokat. A felhőtlen játék, kikapcsolódás közepette a gyerekek sokszor még a legalapvetőbb közlekedési szabályokat sem tartják be, melynek következtében balesetek okozóivá, részeseivé, vagy áldozatává válhatnak. A gyermekek életkoruknak megfelelően legyenek tisztában az alapvető szabályokkal. Legalább ugyanilyen fontos, hogy a felnőttek is óvatosabban, körültekintőbben vezessenek ebben az időszakban. Egy-egy játszótér környékén szinte biztos, ha kigurul az útra egy labda, néhány másodpercen belül egy gyermek is fut utána.

Családi Katalin hozzátette: nyáron a gyermekek számára is elmaradhatatlan időtöltésnek számít a szabadvizek, strandok látogatása, amely számos veszély forrása lehet. Fontos, hogy csak a kijelölt helyeken fürödjenek, a gyengén úszók a sekélyebb vizet válasszák. Felhevült testtel soha ne ugorjanak vízbe. Vízitúrázás során pedig minden esetben viseljenek mentőmellényt még akkor is, ha tudnak úszni.

Fel kell hívni továbbá a gyermekek figyelmét arra is, ha egyedül vannak otthon, ne kerüljenek bűncselekmények áldozatává. Fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy soha ne engedjenek be idegent, az utcán pedig ne álljanak szóba ismeretlennel, ne fogadjanak el semmit, idegen autójába ne üljenek be. A telefonos hívások esetén is legyenek elővigyázatosak, bizalmas információt senkivel ne osszanak meg.

Ez is érdekelhet...

Elismeréseket adtak át a Rendőrség Napja alkalmából

A Rendőrség Napja alkalmából adott át elismeréseket dr.