Új helyre költözött a tejkísérleti intézet – Eladnák a Lucsony utcai telephelyet

Új helyre költözött a tejkísérleti intézet – Eladnák a Lucsony utcai telephelyet

- Kategória: Hírek, Közélet

Noha még néhány kisebb belső kivitelezési munkálat hátra van, a közelmúltban már átköltözött és birtokba vette a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet új mosonmagyaróvári kutatás-fejlesztési és innovációs központját a Halászi út mellett. Pontosabban a Csiszár József utcában, aminek elnevezéséről nemrég határozott a képviselő-testület, éppen az intézmény új telephelyének okán. Csiszár József ugyanis korábban hosszú időn át az intézet igazgatója volt.

Az intézet 1903-as alapításakor mindössze hat fővel kezdték meg a működésüket. Most, 120 évvel később pedig már közel százan dolgoznak itt. Ez is jól érzékelteti a folyamatos fejlődést, amiért szükség volt a telephely bővítésére. Már nem csupán a tejgazdaságot, hanem az egész élelmiszeripart szolgálják tevékenységükkel. Éppen ezért az eddigi Lucsony utcai telephelyet mára kinőtték. Az új intézet a korábbinál háromszor nagyobb lett. Az igazgató kiemelte: az új létesítmény megépítésének ötlete már több mint tíz évvel ezelőtt felvetődött az akkori vezető, dr. Unger András kezdeményezésére. Kezdetben több lehetőséget is megvizsgáltak, először azt, hogy az eddigi telephelyet miként tudnák bővíteni. Több terv is készült erre a területre, ám be kellett látniuk, hogy ez a helyszín nem alkalmas egy ekkora méretű intézet befogadására. Így esett a választás a Halászi út melletti területre.

Dr. Kocsis Róbert elmondta: a folyamatos működés érdekében alig egy hét alatt megvalósították az átköltözést. Néhány kisebb belső munkálat még folyamatban van, ám az intézet teljes kapacitással el tudja látni feladatát. A munkálatok teljes befejezését követően kerül majd sor a hivatalos átadásra.

Az igazgató elmondta: a korábbi, Lucsony utcai ingatlan hasznosítására több elképzelés is született. A fenntartási költségek folyamatos emelkedése miatt végül az eladás mellett döntöttek. A közel 4 ezer négyzetméteres ingatlant árverés útján kívánják értékesíteni. A kikiáltási ár 500 millió forint. Az értékesítésből befolyó összeget az intézet fejlesztésére fordítják majd.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az