Súlykorlátozással csökkentenék a teherforgalmat

Súlykorlátozással csökkentenék a teherforgalmat

- Kategória: Hírek

Húsz tonnás súlykorlátozást vezetett be az 1-es számú főút mosonmagyaróvári bevezető szakaszán a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Az országos főúthálózat több szakaszára is 20 tonnás súlykorlátozást vezetett be a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Így az 1-es számú főút Győr felőli bevezető szakaszán sem közlekedhetnek már a 20 tonnás össztömeget meghaladó tehergépkocsik.

A társaság közlése szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez több bejelentés érkezett (lakossági, országgyűlési képviselői, ombudsmani), miszerint az új útdíj rendszer bevezetése óta a főúti szakaszokon megnőtt teherforgalom és az ebből származó környezetterhelés. A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel közösen vizsgálatot indított a beérkező panaszok ügyében és megállapítást nyert, hogy a teherforgalomnak a főutakról a gyorsforgalmi hálózatra történő leghatásosabb átterelése az egyes főúti szakaszok forgalomkorlátozásával érhető el. Az erről szóló javaslatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elé terjesztették, majd az indítvány elfogadása is megtörtént. Ennek nyomán helyezték most ki „20 tonna össztömeget meghaladó tehergépkocsival behajtani tilos” jelzőtáblákat és a „kivéve áruszállítás” kiegészítő táblákat az érintett útszakaszra.

Az 1-es főút mosonmagyaróvári szakaszán a korlátozás a Magyar Autóklub műszaki állomása és a Kühne-gyárnál lévő körforgalom között lépett érvénybe.

A Magyar Közút szerint az intézkedések célja a főutak átmenő forgalmának csökkentése, elterelése, valamint az itt élőket érő kedvezőtlen környezeti hatások mérséklése. Az érintett területen működő vállalkozások számára a tilalom hatálya alá eső, a tiltott szakaszokat nem áruszállítás céljából igénybe vevő teherjárművek közlekedéséhez a be a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságai éves behajtási engedélyt fognak kiadni.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az