Sorra vették a város műemlékeit

Sorra vették a város műemlékeit

- Kategória: Hírek, Közélet

Több, mint három éves munka után elkészült a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület kiadványa, amiben egységes rendszerben írták le és művészi fotókkal illusztrálták a város 72 műemlékét, azok történetét és jelenlegi állapotát. Az egyesület az elkészült kiadvány tulajdonjogát a városnak ajándékozta, az erről szóló megállapodást a legutóbbi testületi ülésen írták alá.

A Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület a közelmúltban fejezte be azt a 260 oldalas anyagot, mely Mosonmagyaróvár épített, országos védelem alatt álló, kulturális örökségeit foglalta egységes rendszerbe. Negyvenhat magyaróvári és huszonegy mosoni műemléket mutatnak be a kiadványban.

Ez a szám a város méretéhez képest jelentősnek számít. Ezeket a műemlékeket eddig még nem összegezték, vették sorba. Ezt a feladatot vállalta fel a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület. Amint azt dr. Unger András elnöktől megtudtuk korábban egy előadás, illetve a városi főépítésszel folytatott beszélgetés során vetődött fel, hogy sorra kellene venni a Mosonmagyaróváron található országos védelem alatt álló műemlékeket. Ez idáig csupán egy felsorolás volt ezekről az értékekről, de nem volt rendszerezve összegyűjtött részletes leírás és egyéb információ. Ezt a feladatot vállalta fel az egyesület. A munka során kidolgozták azt az egységes szempont rendszert, ami alapján bemutatják a műemlékeket, így például felkutatatták műemlékek történetét, felmérték jelenlegi állapotát és korabeli, illetve mostani fotókat is mellékeltek a kiadványban. Az anyagot a minap mutatták be hivatalosan a nagyközönségnek.

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen írta alá dr. Unger András elnök és dr. Árvay István polgármester azt az ajándékozási szerződést, melyben rögzítették, hogy az egyesület a Mosonmagyaróvár műemlékei című gyűjteményes mű tulajdonjogát az önkormányzatnak átadja. Az egyesület az első 50 díszpéldányt kulturális intézményekhez, könyvtárakhoz, iskolákhoz és a múzeumhoz juttatja el. Ehhez az önkormányzat 500 ezer forintos támogatást ad.

 

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az