Országossá bővítenék a komposztálási programot

Országossá bővítenék a komposztálási programot

- Kategória: Hírek

Országos lakossági komposztáló program elindítását tervezi az Agrárminisztérium. Ezt dr. Nagy István miniszter jelentette be pénteken a mosonmagyaróvári Móra-iskolában, ahol Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel közösen tekintették meg az intézményben tavaly ősz óta működő komposztálót.

Dr. Nagy István elmondta: a Mosonmagyaróváron húsz, a térségben pedig huszonöt intézményben helyeztek már ki komposztálót. Ennek célja, hogy a gyerekek testközelből láthassák, miként lesz a hulladékból hasznos anyag. Ez szemléletes módja annak, hogy a fiatalok játszva tanulják meg azt a körforgást, ahogy az ételmaradékból, az udvari zöldhulladékból kialakul a termőföld. A miniszter hozzátette: a komposztálással az ökológiai folyamatokra, a körforgásos gazdálkodásra hívják fel a felnövekvő generáció figyelmét, hogy legyen gyakorlati tapasztalatuk is arról, miként alakul át a szerves anyag termőfölddé.

Dr. Nagy István kiemelte: a programot szeretnék országossá bővíteni. Sőt, nem csupán oktatási intézményekben, hanem minden önkormányzatnál létrehoznának egy úgynevezett közösségi komposztálót, ahová bárki elvihetné a zöldhulladékát és virágföldet kapna azért cserébe. Ehhez keresik jelenleg a lehetőségeket és a forrásokat. A minisztérium úgy tervezi, hogy az év második felétől elindulhat az országos program. A cél, hogy minél kevesebb szemét keletkezzen, a hulladékot pedig a lehető legnagyobb arányban újrahasznosítsák. – hangsúlyozta a tárcavezető.

A Compastor elnevezésű komposztáló technológiát a helyi Humusz Maximusz Egyesület dolgozta ki és általuk kerültek az iskolákba a komposztáló eszközök.

 

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az