Nezsideri hivatallal ismerkedtek

Nezsideri hivatallal ismerkedtek

- Kategória: Hírek

Nezsider és Mosonmagyaróvár között az egyre intenzívebbé váló testvérvárosi együttműködés keretében az önkormányzati és járási hivatal munkatársai látogattak a Fertő-tó partjára a minap. A találkozó célja a települési és területi igazgatási rendszer kölcsönös megismerése és a közös ügyekben a személyes kapcsolatfelvétel volt.

A városvezetők-, a kulturális- és sportegyesületek évek óta tartó szoros együttműködése után a polgármesteri hivatal munkatársai gondolták úgy, hogy szívesen megismernék az osztrák-, burgenlandi önkormányzati és járási igazgatási intézményrendszert. A mosonmagyaróvári polgármesteri és járási hivatalokban szinte naponta fordulnak meg külföldi-, többek között osztrák állampolgárok is. Vannak olyan esetek, amikor adatokat, igazolásokat kell a szomszéd ország hivatalaitól bekérni. Ilyenkor az ügyintézést segíti, ha az osztrák és magyar hivatalok ismerik egymás felépítését, működését és hatásköreit, illetve van egy telefonszám, e-mail cím, amely mögött ismerős hivatali kolléga van, aki segítséget nyújt az összetett ügyekben.

A nezsideri nap során Fehérné dr. Bodó Mariann vezetésével a delegáció betekintést nyerhetett az osztrák hivatali struktúrába. Érdekes tapasztalatokat szereztek az ügyfélorientált egyablakos ügyintézésről, betekinthettek a „Trianon előtti” magyar nyelvű anyakönyvekbe, az ügyfélszolgálati munkatársak napközbeni pihenésére kialakított helyiségek jótékony hatásáról is hallhattak, illetve kiderült, hogy Nezsiderben közel 300 magyar állampolgárnak van állandó lakhelye. A látogatás egyik fő eredménye, hogy határon átnyúló ügyekben (például gyámügy, bírság, anyakönyv) az érintett munkatársak kicserélték névjegykártyáikat, létrejöttek azok a személyes kapcsolatok, amelyek a jövőben felgyorsíthatják az osztrák és magyar állampolgárok ügyeinek kölcsönös és hatékony intézését.

Ez is érdekelhet...

Makett kiállítással indul a szezon – Idén ismét Mosonban tartják a Szent István Napokat

„Indul a szezon – Tavaszt várva, nyárra készülve…”