Minden napra jutott egy gázolás

Minden napra jutott egy gázolás

- Kategória: Hírek

Szinte nem múlt el nap az elmúlt héten anélkül, hogy ne történt volna olyan közlekedési baleset Mosonmagyaróváron vagy a környékén, amikor az úttesten áthaladó biciklist vagy gyalogost ütötték el. A gázolások mindegyikénél szerepet játszottak az őszi időjárással megváltozott látási- és útviszonyok. Éppen ezért még nagyobb körültekintést kér a rendőrség a közlekedőktől.

Amint azt Makó László alezredestől, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől megtudtuk: előfordult olyan is, amikor egy órán belül, egymáshoz közeli helyszíneken két gázolás is történt. Ezek a balesetek több alkalommal súlyos, vagy életveszélyes sérüléssel jártak. Az alezredes arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csupán az autósoknak, de a bicikliseknek és gyalogosoknak is figyelniük kell a megváltozott időjárási körülményekre. A látási viszonyok rendkívüli mértékben romlanak az őszi időszakban. Korábban sötétedik, a nedves aszfalt még inkább elnyeli a fényt, valamint a szembejövő járművek fényszórója is elvakíthatja a sofőrt. Mindezek miatt sokszor szinte alig lehet észrevenni az úton átkelő gyalogost, vagy kerékpárost. Éppen ezt az autósok körültekintőbb közlekedése mellett ugyanolyan fontos, hogy biciklisek, gyalogosok is mindent megtegyenek a jobb láthatóságért.

A gépjárművezetők részéről elengedhetetlen, hogy fokozott óvatossággal közelítsék meg a gyalogátkelőket, csökkentve ezzel a balesetek kockázatát. A gyalogosok pedig kellő körültekintéssel lépjenek az úttestre. Annak ellenére, hogy a kijelölt átkelőhelyen elsőbbségük van, ezt nem szabad kikényszeríteni az autósoktól. Ne lépjenek elé féktávolságon belül lévő járműnek, teremtsenek szemkontaktust a jármű vezetőjével és győződjenek meg arról, hogy megadja-e az elsőbbséget. A felező vonalhoz érve várják meg, hogy a másik sávban érkező autó is megadja-e az elsőbbséget. Sajnos sok esetben történt gyalogos gázolás ilyen szituációban is az elmúlt időszakban.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az