Megkezdődött a motoros szezon – A rendőrség idén is kiemelt figyelmet fordít a motoros balesetek megelőzésére

Megkezdődött a motoros szezon – A rendőrség idén is kiemelt figyelmet fordít a motoros balesetek megelőzésére

- Kategória: Hírek, Közélet

A motoros szezonban ismét nagy hangsúlyt fektetnek a rendőrök a kétkerekűek közlekedésének ellenőrzésére Mosonmagyaróváron és a környékén. Még csak most kezdődött a szezon, de már számos motoros baleset történt a környék útjain.

A tapasztalatok szerint a nyári időszakban megnő a motorosok, segédmotorosok által okozott, vagy részvételükkel történő közlekedési balesetek száma. Ez látszik már az idei statisztikából is. Még alig kezdődött el a motoros szezon, már több mint fél tucat ilyen baleset történt a környék útjain. – tudtuk meg Családi Katalin törzszászlóstól, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság balesetmegelőzési referensétől. Elmondta: a nyár kezdetével elindult motoros szezon a tapasztalatok szerint kiemelt kockázatot jelent a közlekedők számára. Éppen ezért a további balesetek megelőzése érdekében a rendőrség – a korábbi évekhez hasonlóan – az idei szezonban is kiemelt figyelmet fordít a motorosok biztonságára. Ennek érdekében egészen őszig fokozott ellenőrzéseket tartanak majd, aminek során figyelnek például a megfelelő vezetői engedély meglétére is, mivel a tapasztalatok szerint sokan nem az adott kategóriára érvényes jogosítvánnyal motoroznak. Emellett hangsúlyt fektetnek a sebesség ellenőrzésre, az elsőbbségadás, illetve a kanyarodás szabályainak betartására is. A razziákban ezúttal is részt vesznek a megyei főkapitányság motoros járőrei is.

A rendőrség az autóvezetők figyelmét is felhívja arra, hogy körültekintőbben közlekedjenek. A motorosok lakott területen belül a városi forgalomnál lényegesebben gyorsabban haladnak, még akkor is, ha nem lépik át a megengedett sebességet. Gyorsabban váltanak sávot és az előzési manővereket is lendületesebben hajtják végre. Gyakori baleseti ok, hogy az autós sávváltáskor nem néz bele a visszapillantó tükörbe és a mögötte éppen érkező motorossal összeütközik.

A motorosok számára pedig fontos, hogy kizárólag kifogástalan műszaki állapotú és biztonságtechnikailag is megfelelő motorkerékpárral közlekedjenek, ne megszokásból vezessenek, fokozott figyelemmel kezdjenek bele előzésbe és kanyarodási manőverbe, tartsák be a sebességhatárokat, valamint viseljenek bukósisakot és további védőfelszereléseket, amik egy esetlegesen bekövetkező balesetben a súlyos sérülések kockázatát nagymértékben csökkentik.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az