Huszonöt éven át vezette a közösségi házat, most nyugdíjba vonult Keresztény Gyula

Huszonöt éven át vezette a közösségi házat, most nyugdíjba vonult Keresztény Gyula

- Kategória: Hírek, Közélet

Júniustól nyugdíjba vonult Keresztény Gyula, a Fehér Ló Közösségi Ház vezetője. A kezdetektől, huszonöt éven át vezette az intézményt és kollégáival egy jól működő közösségi teret alakított ki Mosonban.

Keresztény Gyula 1984-ben kezdett dolgozni az akkor megnyílt Városi Művelődési Központban, majd 1992-től hat évig a ház műszaki vezetője volt. 1998-tól, a kezdetektől irányította a Fehér Ló Közösségi Házat. A most nyugállományba vonult intézményvezető felidézte a huszonöt évvel ezelőtti kezdeteket. Mint mondta: a Mosoni Polgári Kör kezdeményezte annak idején,  hogy legyen egy kulturális tér a városrészben. Eredetileg két helyszín jött számításba, az egykori Korona Szálló, illetve az akkor még Dózsa Filmszínházként működő épület. Mindkét ingatlan meglehetősen leromlott állapotban volt. Az akkori képviselő-testület végül úgy döntött, hogy a Korona Szállót eladják és az abból befolyó összegből felújítják a Dózsa Mozi épületét. Közben döntés született arról is, hogy az akkori Flesch Károly Művelődési Központ részeként kezdi majd működését a létesítmény.

Keresztény Gyula hozzátette: amikor elkezdődött az épület felújítása, még nem volt pontos elképzelés arról, milyen intézmény is működik majd ott. A kezdetektől fogva fontos volt, hogy ne csupán művelődési, hanem közösségi célokat szolgáló létesítmény legyen, ezért lett az elnevezése is Fehér Ló Közösségi Ház. Fő céljuknak nem a programszervezést, hanem a közösségek építését, kiscsoportok segítését tűzték ki célul. Emellett természetesen folyamatosan szerveznek különféle programokat is a látogatók nagy megelégedésére. A házban zajló munka sikerét jól mutatja, hogy több mint negyven csoport tartja itt rendszeresen összejöveteleit, foglalkozásait a bölcsődéstől egészen a nyugdíjas korosztályig. Mondhatni, folyamatosan teltházzal működnek. Az intézményvezető hangsúlyozta: a Fehér Ló Közösségi Ház sikere az itt dolgozók közös munkája. Mint mondta: nagyon jó csapatott sikerült kialakítani, mindenki nagy szeretettel és örömmel ment be a munkahelyére, amit a második otthonának tekintett. Éppen ezért is némileg fájó szívvel búcsúzott most, ám nem szakad el teljesen az intézménytől. Hobbija a népzene, a Kislaptáros Népzenekar egyik alapítója, majd sokáig vezetője volt és jelenleg is aktívan zenél az együttesben. Így vélhetően az elkövetkezendő időszakban is számos fellépés alkalmával találkozhatnak vele a Fehér Ló Közösségi Házban.

Ez is érdekelhet...

Újabb több milliós támogatás a mentőállomásnak

Mintegy 4,5 millió forintnyi összegben támogatta két helyi