Felére csökkent a balesetek száma

Felére csökkent a balesetek száma

- Kategória: Hírek

Kevesebb, mint felére esett vissza a közlekedési balesetek száma az elmúlt évben 2019-hez képest Mosonmagyaróváron és a környék útjain. A balesetek bekövetkezésének főbb okai azonban nem változtak.

Összességében ötvenhárom százalékkal kevesebb személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a környék útjain tavaly, mint az azt megelőző évben. Amint az Makó László alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője lapunknak elmondta: felére csökkent a halálos balesetek száma. Ezek mindegyikében biciklist gázolt el személyautó. Örvendetes, hogy csaknem hatvan százalékos volt a visszaesés a súlyos sérüléssel járó balesetek számában.
Az alezredes hozzátette: az okok között továbbra is első helyen áll az elsőbbségadás elmulasztása, ezt követi a gyorshajtás. Éppen ezért a rendőrség továbbra is nagy hangsúlyt fektet a sebességmérésre, illetve az elsőbbség megadásának ellenőrzésére, különös tekintettel a kijelölt gyalogátkelőhelyeken.
Makó László kiemelte: az elmúlt évben lényegesen csökkent az ittasan balesetet okozók száma is. Míg 2019-ben a balesetek több mint három százalékánál volt alkoholos befolyásoltság alatt az okozó, addig tavaly ez az arány mindössze másfél százalékot tett ki. A javuláshoz vélhetően hozzájárult, hogy a rendőrség az év során folyamatosan kiemelt figyelmet fordított az ittas vezetők kiszűrésére. Így teszik ezt az elkövetkezendő időszakban is. Továbbra is rendszeresen tartanak majd úgynevezett „finn módszeres” ellenőrzéseket, ami során egy adott útszakaszon minden arra közlekedőt megállítanak és megfújatják a sofőrrel az alkohol szondát. Ugyancsak kiemelt figyelmet fordítanak a passzív biztonsági eszközök – biztonsági öv, gyermekülés – megfelelő használatára, hiszen ezekkel nagymértékben csökkenthető a sérülések foka egy baleset bekövetkezésekor.
Az alezredes kitért arra is, hogy az elmúlt évben harmadára csökkent a kerékpárosok által okozott balesetek száma, több történt azonban a motorosok hibájából.

Ez is érdekelhet...

Makett kiállítással indul a szezon – Idén ismét Mosonban tartják a Szent István Napokat

„Indul a szezon – Tavaszt várva, nyárra készülve…”