Elsőbbségadás elmulasztása miatt történik a legtöbb baleset

Elsőbbségadás elmulasztása miatt történik a legtöbb baleset

- Kategória: Hírek

Kis mértékben ugyan, de öt százalékkal emelkedett a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma az év első negyedében a tavalyi adatokhoz képest Mosonmagyaróváron és a környék útjain.

Amint azt Makó László alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője portálunknak elmondta: a súlyos sérüléssel járó balesetek száma tizenhét százalékkal emelkedett. A könnyű sérüléses eseteké ugyanúgy alakult, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Az alezredes hozzátette: sajnos emelkedett az ittasan okozott balesetek száma. Míg a tavalyi első negyedében nem történt ilyen, addig az idei év első három hónapjában a balesetek öt százalékát ittasan okozták.

Makó László elmondta: továbbra is az elsőbbségadás elmulasztása a balesetek fő oka, harmincöt százalékuk következett be emiatt. Ezt követi a gyorshajtás, illetve a kanyarodás szabályainak megszegése. A balesetek hetvenöt százalékát személyautók okozták.

Az osztályvezető kiemelte: míg az elmúlt év első negyedében nem történt olyan baleset, amit kerékpárosok okoztak, addig idén már az esetek tizenöt százalékában a biciklisek miatt következett be ilyen.

Makó László elmondta: az elmúlt időszakban sajnos több olyan súlyos sérüléssel járó közlekedési baleset is történt, ahol a sofőr, vagy az utasok nem használták a biztonsági övet. Pedig ezzel akár elkerülhető lett volna a személyi sérülés. Éppen emiatt az elmúlt időszakban több olyan ellenőrzést is tartottak, ahol a passzív biztonsági eszközök használatára helyezték a hangsúlyt. Ennek tapasztalatai sajnos nagyon rosszak, sokan bekapcsolt öv nélkül közlekednek. Éppen ezért a rendőrök az elkövetkezendő időszakban is kiemelt figyelmet fordítanak a passzív biztonsági eszközök megfelelő használatára, mint ahogy a gyalogátkelőhelyek ellenőrzésére is.

Ez is érdekelhet...

Makett kiállítással indul a szezon – Idén ismét Mosonban tartják a Szent István Napokat

„Indul a szezon – Tavaszt várva, nyárra készülve…”