Bűnmegelőzésről iskolásoknak

Bűnmegelőzésről iskolásoknak

- Kategória: Hírek

Nyolc éve, április 12-én alakította meg a kormány a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot. Ennek nyomán ezt a napot az idei évtől a „Bűnmegelőzés Napjának” nyilvánították, amikor országszerte megmozdultak a bűnmegelőzés helyi képviselői, hogy bemutassák közvetlen környezetükben folyó munkát, egy napra a bűnmegelőzésre irányítsák a figyelmet. Így történt ez Mosonmagyaróváron is.

A „Bűnmegelőzés Napja” alkalmából Pápai Gyula őrnagy és Pingicer Zsuzsanna őrnagy, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság állományából a Bolyai-iskolában tartottak előadást. Mindketten nagyon fontosnak tartják a bűnmegelőzést, ezért végeznek hosszú ideje, eredményesen ilyen jellegű tevékenységet. A mostani előadásra a 4. évfolyamos tanulókat hívtak meg. A rendezvényen a diákok figyelmét felhívták arra, miként tudják felismerni a veszélyforrásokat és arra, hogy veszélyhelyzetekben minden lehetőséget mérlegelni, ha szükséges kockáztatni és dönteni kell. A bűnmegelőzési szakemberek a helyes döntés meghozatalában tudnak segítséget nyújtani a számukra.

Az előadáson elhangzott: a bűnmegelőzés témái szerteágazóak és sokrétűek. A személy- és vagyonvédelem, az internet, valamint a kábítószer használat veszélyei mellett az építészeti bűnmegelőzés is szerepet kapott. „Tudatosan, jól megépített környezet csökkenti a bűnelkövetés lehetőségét, ezáltal nő az emberek szubjektív biztonságérzete. Olyan helyeken, ahol sok az ember, jobban érezzük magunkat, mint a kihalt területeken. Egy tér attól lesz nyüzsgő, élettel teli, ha ott az emberek szívesen töltik a szabadidejüket. Legyen szó játszótérről, vagy sportpályáról. Ezeken a helyeken olyan cselekvésre ösztönző tárgyak szükségesek, amelyek között az emberek biztonságban, de szabadon érzik magukat.” – hangsúlyozták az előadók.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az