Az ország legjobbjai között a mosonmagyaróvári tűzoltók

Az ország legjobbjai között a mosonmagyaróvári tűzoltók

- Kategória: Hírek

Kiválóan szerepeltek a mosonmagyaróvári tűzoltók a  tizenegyedik alkalommal megrendezett Országos Tűzoltószakmai Vetélkedőn a minap Csopakon.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett vetélkedőn a megyei döntőkből bejutott hivatásos tűzoltók csapatban és egyéni versenyszámokban is összemérték tudásukat. Megyénkből a területi selejtezőn győztes csapat, a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók indultak az országos versenyen, akik az induló húsz hivatásos csapat közül az előkelő harmadik helyen végeztek. A csapat tagjai: Kobl Károly főhadnagy, Kézdi János törzsőrmester, Szabó Róbert főtörzsőrmester, Kulacs István zászlós, Kéfer Gusztáv őrmester és Kulacs József zászlós.A három napos eseményen összesen kétszáz tűzoltó versengett.

Az első napon a tűzoltók elméleti tudásukat tették próbára szakmai tesztek kitöltésével. Itt az egyéni irányítói, beosztotti, gépjárművezetői kategóriában induló hivatásos tűzoltóknak különböző szakmai, illetve KRESZ-kérdésekre kellett válaszolniuk. A verseny második napján a csapatok először megoldottak egy lakástüzet esetet, ahol a feltételezés szerint egy kétemeletes épület egyik második emeleti helyiségében keletkezett tűz, egy ember el is tűnt, ráadásul a „konyhában” egy gázpalack is volt, ami szintén nehezítette a versenyzők dolgát, majd a a Balatonkenesétől Fűzfőgyártelepig húzódó 7213-as úton kaptak újabb gyakorlati feladatokat. Itt két állomás is várta a versenyzőket. Az egyik helyszínen a motorfűrész-kezelési ismeretekre volt a legnagyobb szükség, hiszen egy favágási feladattal találták szembe magukat a versenyzők: pontos, precíz vágást vártak tőlük, a pályabírók ugyanis csak az előírásos méretű korongokat vették figyelembe az értékelésnél. Ugyanezen az útszakaszon egy másik helyszín és egy újabb műszaki mentés is várta az egységeket: egy olyan közlekedési balesetnél kellett beavatkozni, ahol egy kereszteződésben egy személykocsi és egy veszélyes anyagot szállító teherautó rohant egymásba. A rajoknak az alapos felderítés után egy gerincsérült kimentéséről, valamint a forgalmi akadály megszüntetéséről is gondoskodniuk kellett, és mert közben ketyegett az óra, fontos volt a gyors visszamálházás is. A verseny negyedik – a gyakorlati feladatok közül az utolsó – állomásán, Balatonalmádiban a gépjárművezetők mutatták meg, mit tudnak, a sofőrök egy vezetéstechnikai pályán mérték össze ügyességüket.
A verseny zárónapjának délelőttjén szintén Csopakon zajlottak az egyéni versenyszámok. Az indulóknak védőfelszerelésben és légzőkészülék használata mellett le kellett küzdeniük egy labirintust, belülről egy életnagyságú fabábut kellett felvinniük a fémépítmény tetejére. Onnan egy létrán lejutva sugarat szereltek, amellyel célba lőttek. Amint megtelt a tartály, jöhetett a következő feladat, amikor egy póznát kellett gyorsvágóval a meghatározott ponton elvágniuk, utána roncsvágás következett, egy kimustrált autót kellett több helyen feldarabolniuk.

A rangos versenyen a mosonmagyaróvári csapat a harmadik helyen végzett. Az egyéni versenyszámokban a legeredményesebb Kobl Károly főhadnagy lett, aki a hivatásos tűzoltóságok egyéni irányítói kategóriájában első helyen végzett és a belügyminiszter különdíját is átvehette kiváló szerepléséért. Az egyéni beosztott kategóriában Kézdi János törzsőrmester a kilencedik, míg gépjárművezetői kategóriában Szabó Róbert főtörzsőrmester a tizedik helyet szerezte meg.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ez is érdekelhet...

Rendőrautóval ment óvodába Adrienn

Különleges ajándékot kapott hatodik születésnapjára a püski Tar