A gyalogátkelőhelyeket figyelték

A gyalogátkelőhelyeket figyelték

- Kategória: Hírek

Főként a kijelölt gyalogátkelőhelyek környékét ellenőrizték a rendőrök Mosonmagyaróváron és környékén csütörtökön az „EDWARD Nap” keretében. Az akció célja az volt – ahogy ezen a napon egész Európában -, hogy senki se veszítse életét közúti balesetben.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) 2019-ben is, szeptember 26-án meghirdette az EDWARD Napot. A kezdeményezés célja, hogy ezen a napon senki se veszítse életét Európa közútjain. Az „EDWARD” mozaikszó, az European Day Without a Road Death (Európai Nap Közúti Áldozatok Nélkül) szavak kezdőbetűiből tevődik össze.

A TISPOL az EDWARD Nap alkalmával azt szeretné elérni, hogy valamennyi úthasználó gondolkodjon el: mennyire veszélyes lehet a közúti közlekedés, milyen kockázatok érhetik őt a mindennapi közlekedés során, és gondolja át azt is, hogy saját magatartása milyen veszélyhelyzeteket idézhet elő mások számára, és hogyan lehet ezeket a kockázatokat csökkenteni.

A kezdeményezéshez a magyar rendőrség is csatlakozott és célul tűzte ki, hogy ezen a napon a gyalogosokra – mint a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire – helyezi a hangsúlyt, elősegítve az európai közlekedési rendőrségi hálózat által kitűzött célokat. Az akcióban a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság és részt vett, nagyobb létszámmal, motoros járőrök bevonásával elsősorban a forgalmasabb gyalogátkelőhelyek környékét ellenőrizték Mosonmagyaróváron és a környező településeken. Amint azt Tóth Attila alezredestől, a közlekedésrendészeti osztály helyettes vezetőjétől megtudtuk: az akció során főként az elsőbbségi jog megadására, illetve a gyalogosok által elkövetett szabálysértésekre figyeltek. Sajnos a környék útjain is történtek gázolások kijelölt gyalogátkelőhelyeken az elmúlt időszakban, ezért is fontos felhívni a figyelmet erre a veszélyre. Az alezredes kiemelte: a gépjárművezetők részéről elengedhetetlen, hogy fokozott óvatossággal közelítsék meg a gyalogátkelőket, csökkentve ezzel a balesetek kockázatát. Ugyanilyen fontos, hogy a gyalogosok is kellő körültekintéssel lépjenek az úttestre. Annak ellenére, hogy a kijelölt átkelőhelyen elsőbbségük van, ezt nem szabad kikényszeríteni az autósoktól. Ne lépjenek elé féktávolságon belül lévő járműnek, teremtsenek szemkontaktust a jármű vezetőjével és győződjenek meg arról, hogy megadja-e az elsőbbséget. Ugyanilyen fontos, hogy a felező vonalhoz érve várják meg, hogy a másik sávban érkező autó is megadja-e az elsőbbséget.

Tóth Attila felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy az őszi időjárással megváltozott út- és látási viszonyok ugyancsak növelik a baleseti kockázatot, ezért még nagyobb körültekintéssel kell közlekedni. A rendőrség a balesetek megelőzése érdekében az elkövetkezendő időszakban is kiemelt figyelmet fordít a gyalogátkelőhelyek ellenőrzésére.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az