A drasztikus drágulás után mérséklődött az üzletek, intézmények távhő díja

A drasztikus drágulás után mérséklődött az üzletek, intézmények távhő díja

- Kategória: Hírek

Az üzletek, intézmények számára korábban drasztikusan, tizenhatszorosára drágult távhő ára januártól lényeges mértékben csökkent Mosonmagyaróváron.

Amint arról korábban már beszámoltunk, tavaly októbertől a lakossági fogyasztókon kívül mindenki más számára drasztikusan, mintegy tizenhatszorosára növekedett a távhő ára Mosonmagyaróváron. A korábbi 3.305 forintos egységár helyett 54.836 forintot kellett fizetni. Az idei évtől azonban némileg javult a helyzet és csökkentették az energia árát.

Amint azt Kosár Tibor, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre kiemelte: fontos, hogy a lakossági távhődíj változatlan maradt. Kizárólag az úgynevezett egyéb fogyasztókat érintette ez a drasztikus drágulás. Ide tartoznak egyebek mellett a különböző intézmények, üzletek, vállalkozások. Hozzátette: a távhő energiavételi és -eladási ára egyaránt központilag szabályozott. Így az áremelkedés nem a távhőszolgáltató nyereségét növeli. Az egyéb fogyasztók körébe Mosonmagyaróváron összesen mintegy száznyolcvan egység tartozik.

A távhő árát az Energia Hivatal a földgáz ára alapján határozza meg. A hivatal már októberben jelezte, hogy a tizenhatszorosra drágult tarifa a 2022-es év végéig érvényes, idén januártól pedig változik a díj. Ez így is történt, a kedvezőbb gázárakat figyelembe véve csökkentették a távhő árát. Az eddigi 54.836 forint helyett januártól 27.259 forintot kell fizetni.

Kosár Tibor elmondta: noha a tavalyi drasztikus drágulás miatt számos érintett fogyasztó jelezte, hogy szándékában áll szüneteltetni a szolgáltatást, végül csupán néhányan tették ezt meg.

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit