Megjelent a szél-járás harmadik száma

Megjelent a szél-járás harmadik száma

- Kategória: Egyéb

A lapunkkal egy időben megjelenő szél-járás folyóirat minden bizonnyal egyik legmegrázóbb írása Mosonszentmiklósról szól, ahol 1944 végén, illetőleg 1945 elején több zsidó munkaszolgálatos tömeges kivégzése történt a járásunkhoz tartozó Mosonszentmiklós községben.

Az egyik csoport a mosonmagyaróvári Kühne Mezőgazdasági Gépgyárban foglalkoztatott 203/4. számú műszaki század 105 tagja közül került ki. A fél századból 55 főt 1945. január 15-én gyilkoltak meg a miskolci nyilasok.Az MTI 1945. június 11-én 12 óra 50 perckor kelt közleménye. E szerint „Mosonszentmkilós határában nagyméretű tömegsírra bukkantak. A nyomozó hatóság megállapította, hogy itt a nyilasok februárban egy egész munkaszolgálatos századot lemészároltak. A nyomozást Kiss István, a győri rendőrkapitányság vezetője, és Orbán Miklós rendőrfogalmazó irányította. Rövid idő alatt sikerült felderíteniök a tömeggyilkosság részleteit. A nyomozás során elfogtak három napszámost, akik annak idején a nyilas áldozatok eltemetésében segédkeztek. Ezek vezették a rendőrséget a tömegsírok nyomára is.

A napszámosok vallomásából és a tömegsírban talált hullákról megállapították, hogy a nyilasok a zsidó munkaszolgálatosokat német mintára összekötözött kézzel géppuskázták le, és holttestüket az előre megásott sírgödörbe dobták. A község határában egy másik tömegsírt is találtak. Ebben nem csak zsidó munkaszolgálatosok, de több magyar honvéd holtteste is feküdt. A honvédeket szintén a szokott módon végezték ki. A szerencsétlen áldozatok kilétét még nem lehetett megállapítani.”

Az írás számos korabeli dokumentumot is közöl.

A Felvidéken, Burgenlandban és Mosonmagyaróvár éd környékén megjelenő folyóirat Pintér Éva festőművészt mutatja be abból az alklaomból, hogy a Mosonmagyaróvár Kultúrájáért kitüntetést 2015-ben neki ítélte a város képviselő-testülete.

A lap töbhek közt írást közöl a csallóközi Somorja névváltozásairól, beszámol a felsőőri két tanítási nyelvű gimnáziumban folyó munkáról, s közli a Bécsi Napló történetét bemutató tanulmány 2. részét, s Barangoló rovatában Londonba kalauzol.

A szépirodalmi rovatban Kerék Imre, Pusztai Zoltán és Sárándi József versei olvashatók, valamint Czirok Ferenc és Száraz Pál novellája.

A lap vezető írása Csáky Pál felvidéki politikus tollából való, aki az európai migránshelyzetről közöl publicisztikát.

A lap csak előfizetés útján vásárolható meg. Az évi négy szám ára 3000 Ft. Előfizethető szerkesztőségünk címén.

2015/17

 

Ez is érdekelhet...

Ne vásároljunk, vagy béreljünk meggondolatlanul élő nyulat húsvétra!

Húsvét közeledtével a felelős állattartásra, ezen belül különösen