Kísért a múlt

Kísért a múlt

- Kategória: Egyéb

Mosonmagyaróváron az 1956. október 26-ai kettős, de vannak, akik szerint hármas sortüzet a határőrlaktanyában kívül-belül felfegyverkezett határőrök lőtték ki az emberekre. 1959-ben a 109/1959 számú helyi határozat szerint ,,A határőr laktanya előtti 3152 hrsz. út neve: Határőr utca elnevezést kapta.

Talán először is, de utoljára biztosan 2007-ben, az akkori utcanév bizottság javasolta, ,, hogy a Határőrlaktanya közelsége miatt még az 1959-ben elnevezett Határőr utcát is változtassák meg, de a mosonmagyaróvári határőrök az MSZP frakcióvezetőjén keresztül kifogásolták, azzal az indokkal, hogy ez a név a múlttól és a politikától független. ,,

Így, a hivatalos nevén 1956-os emlékpark, közismert nevén Gyásztér mellett található út a mai napig Határőr utca, mely az ’56-os gyilkosok, s nem az áldozatok emlékét őrzi.

2016-ra, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára a legfőbb ideje lenne ennek megszüntetése. Napjainkra Mosonmagyaróváron se határőrség, se laktanya. Ki lehetne végre mondani, hogy ez a név egyértelműen az ’56-os sortüzet lövetőkre emlékeztet, ezért meg kell változtatni. Minimum ennyivel tartozunk a sortűzben ártatlanul, védtelenül elhalt honfitársainknak.

Simon Zsuzsa

2016/2

 

Ez is érdekelhet...

Ne vásároljunk, vagy béreljünk meggondolatlanul élő nyulat húsvétra!

Húsvét közeledtével a felelős állattartásra, ezen belül különösen