Szorgalmazzák a mobil parkolást

Szorgalmazzák a mobil parkolást

- Kategória: Hírek

Noha sok előnnyel jár, mégis még mindig kevesen használják a mobil fizetést parkoláskor Mosonmagyaróváron. A Városüzemeltető megpróbálja minél szélesebb körben felhívni a figyelmet erre a lehetőségre. Újdonság, hogy mostantól nem bújhatnak ki a fizetés alól a szlovák rendszámú autóval bliccelők sem.

„Egyre kedveltebb és sokan használják már a mobil parkolást, ám még mindig szűkebb körben elterjedt csak ez a fizetési forma.” – mondta el lapunknak Tóth László, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. parkolási csoportjának vezetője, aki szerint számos előnye van ennek a lehetőségnek. „Egy orvosi kezelés, vagy vásárlás során sokszor nem lehet előre kiszámítani, mennyi ideig tart majd, ezért előfordulhat, hogy időközben lejár a parkolójegy. A mobil fizetésnél nem áll fenn a veszélye, hogy ezért pótdíjat kapjon az autós.” – mondja Tóth László. A további előnyök között említette a perc alapú számolást, így nincs túlfizetés és minimum tarifa sem.

A parkolási csoportvezető felhívta a figyelmet arra, hogy Soós János utcában lévő parkoló helyek a kiemelt díjzónába tartoznak, azaz 360 forintba kerül itt a várakozás óránként. Gyakorta előfordul azonban, hogy az utca elején parkoló autósok a közelebb lévő, Dák téri automatánál váltanak jegyet. Ennek tarifája viszont alacsonyabb zónába tartozik, 240 forint óránként. Sokszor helyeznek ki emiatt pótdíjat az itt parkoló autókra. A társaság hamarosan üzembe helyez egy automatát a Soós János utca elején, ám addig is kérik az itt parkoló autósokat, a Soós János és Városház utca sarkán lévő automatánál váltsanak jegyet.

DSC_1278

Újdonság a parkolás terén, hogy ezentúl már a szlovák rendszámú bliccelőket is utolérik és be tudják hajtani a pótdíjat. Eddig sajnos erre nem volt lehetőség, ezeknek a járműveknek a tulajdonosai könnyen megúszhatták a jegy nélküli parkolást. Korábban ugyanez igaz volt az osztrák rendszámú autókra is. Ám néhány éve szerződést kötött a Városüzemeltető egy londoni behajtó céggel, aminek eredményeként Ausztriában is megtalálták a járművek tulajdonosait. Az intézkedés eredményeként mintegy nyolcvan százalékkal csökkent az osztrák bliccelők száma. Hasonló eredményt várnak most a szlovák rendszámú autók esetében is.

DSC_1272

A parkolási csoporthoz tartozik a magyaróvári belváros süllyedő oszlopos rendszeréhez szükséges kártyák kiadása is. Tóth László elmondta: egy hónapos próbaüzemen van túl a rendszer, amit azzal a céllal építették ki, hogy valóban csak azok hajtsanak be a zónába, akik erre jogosultak, így védve a belvárost a jármű forgalomtól. Az elmúlt egy hónapos teszt időszak tapasztalatai kedvezőek, informatikai hiba miatt néhány kártya cseréjére volt csupán szükség. Eddig valamivel több mint kétszázharminc kártyát adtak ki. A zónába behajtásra jogosultak közül szinte mindenki kiváltotta már a süllyedő oszlopok működtetéséhez szükséges eszközt. Ennek díja egyébként nettó hatezer forint, a kártyák pedig 2018. február közepéig érvényesek. Ezt követően a hosszabbításuk lényegesen kevesebbe kerül majd, ám minden évben újra kell majd érvényesíteni azokat. A kártya igényléséhez elengedhetetlen az adott zónába érvényes behajtási engedély. – hívta fel a figyelmet Tóth László. Hozzátette: a tesztidőszak leteltével a rendszer már élesben működik. A belvárosban zajló Téli Fesztivál miatt azonban annak végéig a Magyar utcán lévő süllyedő oszlopokat nem működtetik. Ez azonban nem azt jelenti, hogy bárki behajthat a zónába, a rendészek folyamatosan ellenőrzik a szükséges engedély meglétét. A próbaüzem alatt egyébként sajnos már megrongálták az egyik terminált. A teherautó figyelmetlenség miatt nekihajtott az oszlopnak.

Tóth László elmondta továbbá: sajnálatos módon a behajtási engedélyek kiadása egy hónapon át szünetelt. A Városüzemeltető ugyanis új megállapodási szerződést kötött erről az önkormányzattal, így a jövőben már kényelmesebben, a parkolási csoport irodájában lehet intézni az engedélyek kiadását és helyben kifizetni annak díját. Változás lesz viszont, hogy az eddigi lakossági bruttó ezer és a vállalkozói bruttó háromezer forintos éves tarifa a továbbiakban nettó ezer, illetve nettó háromezer forintba kerül majd.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az