Ötödével több a baleset

Ötödével több a baleset

- Kategória: Hírek

Folyamatos ellenőrzésekkel próbálja visszaszorítani a közlekedési balesetek számát a rendőrség a Mosonmagyaróvár környéki utakon. A térségben nőtt ugyanis a karambolok száma az elmúlt év hasonló időszakához képest.

 A folyamatos razziák ellenére is nőtt a személyi sérüléssel járó baleset száma az előző év hasonló időszakához képest a mosonmagyaróvári és környéki utakon. – tudtuk meg Makó Lászlótól, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől. Az alezredes elmondta: a tavalyi adatokhoz képest mintegy huszonkét százalékkal több baleset történt. Noha a súlyos és könnyű sérüléssel járó karambolok száma növekedett, örvendetes, hogy a halálos baleseteké kevesebb mint felére csökkent. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy az ittasan okozott balesetek száma harmadával nőtt az előző évhez képest.

Folyamatos ellenőrzésekkel próbálják elejét venni a baleseteknek a rendőrök.
Folyamatos ellenőrzésekkel próbálják elejét venni a baleseteknek a rendőrök.

A legtöbb baleset továbbra is az elsőbbség adás elmulasztása miatt történik, ezt követi a sebesség túllépés, a kanyarodás szabályainak megszegése, illetve a nem megfelelő követési távolság megválasztása. A balesetek megelőzése érdekében az idei évben több ponton is tartottak bejárást a rendőrök és tettek javaslatokat különféle forgalomtechnikai beavatkozásokra. Ezek olyan csomópontok, ahol az elmúlt időszakban több baleset is történt. Ilyen például Mosonmagyaróváron az Árpád és Hunyadi, illetve Árpád és Liszt Ferenc utcák kereszteződése, vagy a Kórház-Csaba utca csomópont. Ugyancsak tartottak helyszíni bejárást a 86-os főúton az M1-es autópálya csomópontjánál. Itt is több ütközés történt már az elsőbbségadás elmulasztása és a nem megfelelő követési távolság miatt. Az alezredes hozzátette: bár a korábbi évekhez képest lényegesen csökkent, továbbra is nagyarányú a kerékpárosok által okozott balesetek száma. A romló statisztika javítása érdekében a rendőrök a továbbiakban is folyamatosan ellenőrzik az autósokat, bicikliseket egyaránt a környék útjain.

Makó László felhívta továbbá a figyelmet a téli időjárással megváltozott útviszonyok veszélyeire. Ilyenkor különösen fontos az óvatosság mellet a jármű műszaki állapotának ellenőrzése. Így például figyelni kell a fényszórók és a szélvédő mosó berendezés megfelelő működésére és a gumiabroncsok állapotára. Noha nálunk jogszabály nem írja elő a téli gumi használatát, mégis érdemes ilyen abroncsot felszerelni, hiszen ezzel lényegesen csökken a fékút hossza.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az