Termálvízzel fűtenék a radiátorokat

Termálvízzel fűtenék a radiátorokat

- Kategória: Hírek

Hárommilliárd forintból építenek geotermális erőművet Mosonmagyaróváron, a 86-os főút mentén. A létesítmény alapkövét pénteken tették le Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter részvételével. A beruházást az állam 2,1 milliárd forinttal támogatja.

Sikerrel zárult az első geotermális fúrás Mosonmagyaróváron. A Geotherm Hungary Kft. szakemberei 2300 méteres mélységben kivitelezett termálkút több szakaszában is biztató eredményeket ígérő melegvizet találtak. A több mint 3 milliárd forintos beruházás célja, hogy nagyobbrészt helyben kinyerhető, megújuló energiára állítsák át a város jelenleg földgázzal működő távhő rendszerét.

Az állami támogatással megvalósuló beruházás első ütemében befejeződött az első termelőkút kivitelezése, ezt követően valósul meg a visszasajtolókút. A hőenergia kinyerését követően ez vezeti majd vissza a lehűtött vizet – környezetbarát módon – a kívánt mélységbe. A kutak kivitelezése után kezdődik a hőközpont, valamint a hozzá kapcsolódó vezetékrendszer kiépítése. – ismertette a projekt részleteit a pénteki eseményen Kovács Péter, beruházó EU-Fire Kft. tulajdonosa. Elmondta: Magyarország területének mintegy kétharmada – elsősorban a Kisalföld – kínál megfelelő körülményeket a geotermia számára. Ehhez képest jelenleg alig egy tucat településen hasznosítják ezt az energiát a távhő rendszerekben. Kovács Péter a geotermális energia előnyei közül kiemelte az ellátás biztonságát, hiszen a termelés költségei függetlenek a tüzelőanyagok hazai és világpiaci árától, nincs károsanyag kibocsátás és hosszútávon fenntartható.

A mosonmagyaróvári beruházásra zászlóshajóként tekint a kormány, ezért támogatja 2,1 milliárd forinttal. – jelentette ki Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: ez megmutathatja a még kétkedő településeknek is, hogy nagy lehetőségek vannak a megújuló energia felhasználásában. Varga Mihály elmondta:  a geotermikus hőenergia használatának bővítése több szempontból is fontos Magyarország számára. Emeli az energiaellátás biztonságát, csökkenti az importfüggőséget, hozzájárul az energiaárak mérsékléséhez és javítja az ország helyzetét környezetterhelés szempontjából.

Dr. Árvay István polgármester az alapkőletételen arról beszélt, hogy az önkormányzat az ötlet felmerülésének pillanatától támogatta a beruházás megvalósulását. Éppen ezért delegálták a megalakuló cégbe a helyi hőszolgáltató társaságot, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-t. Ennek megvalósulásával a mosonmagyaróvári távfűtött lakások és számos cég, közintézmény fűtése lesz környezetbarát és biztonságos.

Mérföldkőnek nevezte a város életében az erőmű megvalósítását dr. Nagy István országgyűlési képviselő, államtitkár. Ahogy fogalmazott: ez viszi át Mosonmagyaróvárt a huszadikból a huszonegyedik századba. Ezzel meg tud felelni a város az energiaellátás terén egyre nehezedő kihívásoknak. A biztonságot és jövőt jelenti ez a zöldenergia.

 

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az