Rangos elismerés a demenciabarát városért

Rangos elismerés a demenciabarát városért

- Kategória: Hírek

Rangos európai díjban részesült a tavaly kísérleti jelleggel Mosonmagyaróváron indult „Demenciabarát városprojekt. – ezt csütörtökön sajtótájékoztatón jelentették be.

A több európai alapítvány által életre hívott úgynevezett Európai Alapítványok Demencia Kezdeményezése (EFID) által meghirdetett pályázaton közel száz nevező közül egyedüli magyar projektként a mosonmagyaróvári kezdeményezés bekerült a tizenkét díjazott közé.

Zimmerer Károlyné, a projektet elindító Gondoskodás Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: az alapítvány tavaly indította el kísérleti jelleggel Magyarország első demenciabarát városfejlesztési projektjét, amelynek célja a demens- és Alzheimer betegekre történő figyelemfelhívás mellett az, hogy a jövőben komoly társadalmi és gazdasági problémát jelentő betegség kezelése ténylegesen lehetővé váljon a városokban és közösségekben. Ennek részeként például harmadik éve szervezik meg az Alzheimer Café elnevezésű programsorozatot.

DSC_0812

Hozzátette: fontos, hogy a demens embereket ne problémaként kezeljék, hanem szakértelmüket megbecsüljék és értékként közvetítsék a közösség irányába. „A rangos díj elnyerésében szerepet játszott az is, hogy ez az első olyan kezdeményezés Magyarországon, amely a demencia megértését és az emberek ezirányú tudatosságát nem egy szűk közösségben, hanem egy egész város szintjén kívánja elérni.” – hangsúlyozta az elnök. Zimmerer Károlyné kiemelte: sajnos a demencia ma még nem kap megfelelő figyelmet, holott egyre inkább komoly kihívássá válik. Éppen ezért a mosonmagyaróvári projekt tapasztalatai és kialakított gyakorlatai az ország más közösségei és városai számára is hasznosíthatóak lesznek.”

„Bízunk abban, hogy ez a díj is ráirányítja a figyelmet a mosonmagyaróvári projektre, illetve segít abban, hogy a könnyebb legyen a kezdeményezés elfogadtatása. Ebben nagy segítséget jelenthet az is, hogy a mosonmagyaróvári önkormányzat a projekt mellé állt” – jelentette ki Tatai Tamás, a demenciabarát városfejlesztési program koordinátora, aki a minap Szófiában vette át az elnyert díjat.

DSC_0817

A sajtótájékoztatón dr. Árvay István polgármester kifejtette: a városvezetés számára a kezdetektől nyilvánvaló volt, hogy csatlakoznak ehhez a programhoz. Annál is inkább, hiszen egy civil kezdeményezésről van szó. A Gondoskodás Alapítvány nagy segítséget jelent a város és a kistérség szociális ellátásában. A most elnyert szakmai elismerés pedig azt bizonyítja, hogy a helyi szociális ellátásban magas szakmai színvonalon gondoskodnak a rászorulókról. A polgármester hozzátette: 2018 a Családok éve, amihez Mosonmagyaróvár is csatlakozik. Felhívást tettek közzé a civil szerveztek számára, hogy az év során milyen programjukkal tudnak részt venni ebben a sorozatban.

Gondoskodás Alapítvány

Az alapítványt 1998-ban hozták létre Mosonmagyaróváron azzal a céllal, hogy a városban élő szociális ellátást igénybevevőket segítse, támogassa. Ennek keretében a szervezet feladatai közé tartozik a gondozás a szociális és gyermekjóléti intézmények szakmai-működési feltételeinek javítása, a gondozás színvonalának emelése, pl.: rehabilitációs programokkal, kulturált szabadidő eltöltéssel, a közösségi élet és egészségügyi programok szervezésével, mentális gondozás feltételeinek javításával, a társadalmi kapcsolatok erősítésével. Az alapítványnak célja továbbá, hogy a hátrányos helyzetben élők társadalmi integrációját elősegítse, mindennapjaikat megkönnyítse.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az