Óvárról indult a fajtakísérlet

Óvárról indult a fajtakísérlet

- Kategória: Hírek

Idén ünnepli 125. évfordulóját a hazai növény fajtakísérlet. A jubileumról emléktábla avatással emlékezett meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön Mosonmagyaróváron, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán.

A növényfajták magyarországi értékvizsgálata, a hazai fajtakísérletezési munka a Cserháti Sándor professzor által alapított magyaróvári Országos Növénytermelési Kísérleti Állomáson 1892-ben vette kezdetét. A 125 éves jubileumi ünnepséget szervező NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága és annak jogelődjei –  az Országos Mezőgazdasági Fajtakísérleti Intézet (OMFI), az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet (OMMI), a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) – mind az egykori magyaróvári intézet jogutódjai.

DSC_6599

Az emléktábla avatáson Lukács József, a Nébih elnökhelyettese felidézte, hogy 1892-ben Cserháti Sándor a magyaróvári akadémián indította el a hazai fajtakísérleteket, aminek nyomán később elindult az állami minősítési rendszer. Ez alapozta meg a hazai élelmiszer előállítás biztonságát. Ez az alapja, hogy egészséges és ízletes élelmiszer kerüljön az asztalra. – hangsúlyozta az elnökhelyettes. Hozzátette: a mosonmagyaróvári egyetemi kar kutatói és oktatói ma is kiveszik a részüket ebből a munkából.

DSC_6608

Dr. Nagy István, államtitkár arról beszélt, hogy az óvári gazdászok mindig is meghatározó szerepet töltöttek be a hazai mezőgazdaság fejlődésében. Mint mondta: a múlt elismerése mellett ez a jubileum arra is felhívja a figyelmet, hogy jól képzett és elkötelezett kutatókra, szakemberekre mindig is szüksége lesz a magyar agráriumnak.

DSC_6622DSC_6632

Az emléktáblát közösen leplezte le dr. Szalka Éva dékán és dr. Nagy István.

DSC_6594DSC_6609 DSC_6610 DSC_6612

DSC_6634 DSC_6640

Ez is érdekelhet...

„Szövetségben a városért” – Szabó Miklóst jelölik polgármesternek

„Szövetségben a városért – szót értünk egymással.”– ezzel