Oroszországból jöttek felújítani a hadisírokat

Oroszországból jöttek felújítani a hadisírokat

- Kategória: Hírek

Oroszországból érkeztek szakemberek, hogy felújítsák a szovjet hadisírokat a magyaróvári temetőben. A munkálatokat szeptember elején kezdték, ami során nem csak a síremlékeket tették rendbe, hanem felújították azok környezetét is. A megújított hadisírokat hétfőn az orosz nagykövetség tisztviselői részvételével adták át, az emlékhelyet pedig egy bécsi ortodox pap áldotta meg.

A magyaróvári temetőben, a ravatalozó melletti területen találhatók a második világháború idején a városban és környékén elesett szovjet katonák sírhelyei, illetve emlékművük. Az emlékhelyet 1946-ban alakították ki és a rendszerváltást megelőző időszakban az itt állomásozó szovjet katonák folyamatosan ápolták és elvégezték a szükséges felújításokat is. Az elmúlt évtizedekben sem maradtak gazdátlanul ezek a hadisírok, hiszen a temető fenntartója folyamatosan gondozta a környezetüket. A síremlékeken, emlékműveken azonban harminc éve nem történt különösebb felújítás, ezért állaguk mára igencsak leromlott, több síremlék megsüllyedt, a rajtuk lévő feliratok már szinte teljesen lekoptak.

  

Oroszországban részletes nyilvántartást vezetnek a szovjet hadisírokról és az ott nyugvó katonákról. Az orosz állam, illetve civil szervezetek kiemelt figyelmet fordítanak, anyagi forrást biztosítanak ezen emlékek és katonáik kegyeletének megőrzésére. Ennek keretében újítják fel a különböző országokban lévő szovjet hadisírokat. Ezen program keretében érkezett szeptember elején Oroszországból három szakember Mosonmagyaróvárra, akik több hetes munkával megújították a magyaróvári temetőben lévő szovjet hadisírokat és emlékművet. Ennek során teljesen felújították a sírköveket, újra festették az elkopott feliratokat, kicserélték az elrozsdásodott és már sok helyen hiányzó fém csillagokat, valamint új korlátot építettek az emlékhely köré, valamint egy fakeresztet is állítottak az emlékhelyre. A munkálatokat és az anyagköltséget a hadisírok gondozásával foglakozó orosz szervezet finanszírozza.

 

A szakemberek a múlt hét végére készültek el a teljes rekonstrukcióval. A felújított emlékhely avatására hétfőn került sor, amin részt vettek a budapesti orosz nagykövetség tisztviselői is és koszorút, illetve virágokat helyeztek el a hadisírokon. A nagykövetség oklevéllel ismerte el a felújításban résztvevő szakembereket. A megújult emlékhelyet egy Bécsből érkezett ortodox pap áldotta meg.

Ez is érdekelhet...

Makett kiállítással indul a szezon – Idén ismét Mosonban tartják a Szent István Napokat

„Indul a szezon – Tavaszt várva, nyárra készülve…”