Huszonöt éves álom valósult meg – Kétsávos lett a Lajta-híd

Huszonöt éves álom valósult meg – Kétsávos lett a Lajta-híd

- Kategória: Hírek, Közélet

„Egy huszonöt éves álom vált valóra most Mosonmagyaróváron.” – hangzott el a kétsávosra bővített Kiserdő utcai Lajta-híd kedden tartott ünnepélyes átadásán. A mintegy 600 millió forintos beruházást az önkormányzat saját erőből valósította meg.

Közel egy éve kezdődtek a kivitelezési munkálatok az addig egy sávos Lajta-hídon.  A bővítést már hosszú ideje tervezte az önkormányzat, hiszen a megnövekedett forgalom, illetve az új lakóterületek kialakítása miatt egyre gyakrabban alakultak ki torolódások a hídnál. A bővítés a közelmúltban készült el, a két forgalmi sáv mellett mindkét oldalon kerékpáros és gyalogos konzolt is kialakítottak.

Az ünnepélyes átadáson Bella Tamás, a kivitelezést végző Kútház Kft. ügyvezetője jelentette készre a hidat. Beszédében felidézte, hogy huszonöt évvel ezelőtt szintén részt vett az akkori egysávos műtárgy építésében. Mint mondta: előremutató elgondolás volt az önkormányzat részéről, hogy az akkor még szinte teljesen lakatlan területet ezzel a híddal összekösse a Városközponttal. Az elmúlt negyed évszázad bebizonyította, hogy ez jó döntés volt, ám a híd az elmúlt években megérett a bővítésre. Az ügyvezető felidézte: a magyar és a német kormány között még 1992-ben kötött szerződés alapján a német hadseregtől kapott provizóriumot építették be 1995-ben a Lajta-hídba. Már akkor is tervben volt a későbbi kétsávosra bővítés. Az ehhez szükséges acélszerkezetet azóta tárolta az önkormányzat. Bella Tamás kiemelte: ez a hídszerkezet annak idején vasúti terhelésre készült, így biztosan állítható, hogy a jelenlegi terhelés mellett még legalább ötven éven át stabil és biztonságos marad.

„Hosszú ideje várták már ezt a pillanatot a Mosonmagyaróváriak.” – emelte ki ünnepi beszédében dr. Árvay István polgármester. Elmondta: a rendszerváltás utáni első önkormányzat fontos feladatának érzete, hogy elkészítse Mosonmagyaróvár közlekedési koncepcióját. Ebben már szerepelt ez a Lajta-híd. A következő képviselő-testület ezt meg is valósította és már akkor tervben volt a kétsávossá bővítés. Ennek tervei már 2006-ban elkészültek, ám a megvalósításra eddig várni kellett. A mintegy 600 millió forintos fejlesztést az önkormányzat saját erőből valósította meg. A polgármester hangsúlyozta: az elmúlt harminc év alatt ez volt a város önkormányzatának legnagyobb saját beruházása és büszke arra, hogy erre képesek voltak. A feladatok azonban nem értek véget. –tette hozzá, utalva arra, hogy számos fontos közlekedési problémát kel megoldani az elkövetkezendő években. Így például össze kell kötni a most elkészült hidat a Halászi felé vezető úttal, amivel nagyban tehermentesítenék a belvárosi utakat.

„Egy nagy álom valósult most meg. Huszonöt éve várta már ezt Mosonmagyaróvár.” – hangsúlyozta az átadáson dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette: nagy szükség volt erre a fejlesztésre, hiszen huszonöt év alatt rengeteget fejlődött a város, nélkülözhetetlenné vált ez a beruházás. Régi adósságát törlesztette ezzel Mosonmagyaróvár. – tette hozzá. Dr. Nagy István kiemelte: továbbra is előre kell tekinteni , számos közlekedési problémát kell még megoldani, amiben nagy szerepet vállal az álam is. Példaként említette a közelmúltban elkészült, négysávosra bővített m15-ös autópályát.

Ezt követően Bodó Zoltán plébános áldotta meg a hidat.

A szalagátvágás után a hagyományoknak megfelelően egy söröshordó átgurításával avatták fel a Lajta-hidat.

 

         

Ez is érdekelhet...

Állami elismerések a nemzeti ünnep alkalmából

A nemzeti ünnep alkalmából többen is kaptak rangos