Hőnel Béla ünneplése

Hőnel Béla ünneplése

- Kategória: Hírek

Beregszászi Balázs Hőnel Bélára emlékező könyvét mutatták be május végén a kulturális központban. A neves építész magyaróvári tevékenységének köszönhetően számos épület ékesíti a várost, s a történelmi Moson megyét.

A számos színes fotóval illusztrált kiadványban először Hőnel életrajzával és tervezői-kivitelezői munkásságával foglalkozik a szerző, majd részletesen kitér a Magyaróvári Ipartestület létrehozásában kifejtett tevékenységére és a testület elnökeként végzett munkájára. Aktív közéleti tevékenysége keretében Hőnel évtizedekig választott és virilista tagja volt Magyaróvár képviselő-testületének és a vármegyei közgyűlésnek. Módos ember lévén támogatta a szülőföldjéről származókat és ismerősei gyermekeit, neki ugyanis 1907-ben kötött házasságából nem született gyermeke. Hazafias érzelmei mellett bizonyára a szülőföld iránti nosztalgia is élt benne, amikor tagja, majd 1933-ban harmadik elnöke lett az Országos Szepesi Szövetség magyaróvári szervezetének. Beregszászi nem feledkezett meg az építőmester sport iránti rajongásáról sem, aki nagy kedvelője volt a kerékpár sportnak, ezért 1903-ban megalakította a Magyaróvári „Turul” Kerékpár Egyletet, amely 1911-ig működött. Ez a tény is közrejátszott abban, hogy a vidéki, Hőnel munkáit bemutató utakat kerékpáron tették meg a résztvevők.

Értékes része a kiadványnak a 2013. június 29-ei emlékséta és a két kerékpáros túra (szept. 22., okt. 13.) dokumentálása, programjának részletes ismertetése.

A találkozón elhangzott, emléktáblával kívánja megjelöltetni a magyaróvári Postapalota épületét a szerző, e célból már megkereste a Magyar Postát.

Fotó: Balassa

 2015/10

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az