Életet menthet a biztonsági öv

Életet menthet a biztonsági öv

- Kategória: Hírek

Tizedével csökkent a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma idén az elmúlt év hasonló időszakához képest a környék útjain. – tudtuk meg Makó Lászlótól, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől.

Az alezredes elmondta: sajnálatos ugyanakkor, hogy a halálos balesetek nagymértékben emelkedtek, hiszen míg tavaly egész évben négy ilyen történt, addig idén már három. A súlyos sérüléses baleseteké tizenhét, míg a könnyűeké huszonhét százalékkal volt kevesebb.

Makó László kiemelte: másfélszeresére nőtt az elsőbbségadás elsőbbség adás elmulasztása miatt bekövetkezett karambolok száma. Ezek mindegyike figyelmetlenségre vezethető vissza, nem pedig forgalomtechnikai hiányosságra. Csupán egyetlen helyen, az 86-os főút és az M1-es autópálya csomópontjában fordult elő több alkalommal is ütközés. A kereszteződésben tartottak már szakhatósági bejárást és történtek forgalomtechnikai beavatkozások is. A baleseti okok között kevesebb, mint felére esett vissza a gyorshajtás. Vélhetően ez annak is betudható, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a rendőrök a sebességellenőrzésre a környék útjain.

Az alezredes a passzív biztonsági eszközök használatának fontosságára hívta fel a figyelmet. Sokan ugyanis sajnos nem kapcsolják be a biztonsági övet. A napokban tartott fokozott ellenőrzések alkalmával például összesen százhuszonöt esetben intézkedet a rendőrök emiatt. Az osztályvezető kiemelte: a balesetek bekövetkezését ugyan nem akadályozza meg a passzív biztonsági eszközök használata, ám a sérülés fokát nagyban befolyásolhatja. Lakott területen belül történő ütközésnél is jelentősen csökkenti a sérülés súlyosságát a becsatolt biztonsági öv, vagy gyerekülés használata.

Makó László hozzátette: noha a gyalogosok hibájából történt balesetek száma csökkent idén, mégis több elütés történt már. Ezekben a gyalogos ugyan nem felelt a balesetért, ám sokat tehetett volna annak bekövetkezése ellen. Fontos lenne például, a kijelölt gyalogátkelőn a felezővonalhoz érve is újra körülnézzen a gyalogos, hogy a másik irányból érkező jármű is megadja-e számára az elsőbbséget. Sajnos a közelmúltban történt halálos gázolás is kijelölt gyalogátkelőn. A gyalogos a felezővonalhoz érve látta a neki jobbról érkező autót, mégis tovább ment.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az