Szociális tűzifa, piarista bérlet és Vár tér

Szociális tűzifa, piarista bérlet és Vár tér

- Kategória: Közélet

Közterületek elnevezéséről, piarista parkoló bérletről és az önkormányzat gazdasági társaságainak jövő évi üzleti tervéről is határozott a képviselő-testület legutóbbi ülésén.

A Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj Védelmi-Rendészeti Tagozatának ez évi elismerését adta át Németh Zoltán, megyei közgyűlés elnöke Szilágyi János alezredesnek, a Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjének a képviselő-testület decemberi ülésének kezdetén. Az átadást követően a díjazott hangsúlyozta: ez az elismerés nem csupán saját, hanem kollégái és az egész szervezet érdeme.

DSC_1545

A tanácskozáson napirend előtt kért szót Jávor Miklós, aki azt tudakolta a polgármestertől, folytatódik-e a jövő év elején a szociális tűzifa program, illetve miként állapítja meg az önkormányzat a jogosultak körét. A jobbikos képviselő továbbá arra is kíváncsi volt, hogy az előző ülésen miért vették le napirendről az aradi vértanúk tiszteletére állítandó emlékmű tervét. Jávor Miklós az ipartelepi határőrlaktanya további sorsáról is kérdezett napirend előtt, valamint arra hívta fel a figyelmet, hogy ott emléket kell állítani az 1956-os mosonmagyaróvári sortűz áldozatainak.

Dr. Árvay István válaszában kifejtette: a szociális tűzifa osztását helyi rendelet szabályozza, települési támogatás formájában juthatnak hozzá a rászorulók. Igényelni egész évben lehet, tűzifa osztására pedig novembertől a következő év április végéig van lehetőség. A jövedelmi és vagyoni viszonyok feltárása után állapítják meg a rászorultságot. A polgármester elmondta: az aradi vértanúk tiszteletére állítandó emlékmű tervét a javaslatára vették le napirendről. Úgy véli, ennek sürgős aktualitása jelenleg nincs, ha lesz mögötte olyan társadalmi erő, kezdeményezés, ami ezt kikényszeríti, akkor majd foglalkozik ezzel a testület. Az egykori határőr laktanya további sorsáról a városvezető nem tudott újabb információkat mondani, felvetésére egyelőre nem kapott választ a piaristáktól az ingatlan esetleges megvételét illetően. Hozzátette: a későbbi hasznosítás során mindenképpen kikötés lesz ott egy emlékmúzeum kialakítása.

DSC_1532

A napirendek sorában tárgyalták a képviselők az önkormányzat gazdasági társaságainak jövő évi üzleti tervét, amiket kivétel nélkül egyhangúlag fogadtak el.  Határozott a testület a parkoló rendelet módosításáról is. Ennek egyik lényeges eleme, hogy bevezetik a Piarista-iskolában tanulók szüleinek az úgynevezett piarista-bérletet. Így az 1.440 forintos bérlettel a Deák Ferenc tér, Soós János utca, illetve Városház utcai parkolókban állhatnak meg a az iskola diákjainak szülei tanítási napokon déltől délután fél 5-ig, napi egyszeri legfeljebb tizenöt percre. A módosítás másik fontos része, hogy hét új fizető parkoló helyet alakítanak ki a Magyar utca elején a malomnál. Ezek kiemelt díjzónába taroznak és kizárólag a magyaróvári belvárosába érvényes behajtási engedély birtokában lehet igénybe venni azokat.

Döntött a képviselő-testület több közterület elnevezéséről is. Így a MoWinParkban lévő, eddig csak helyrajzi számmal jelölt területet Nyír utcának nevezték el. Ugyancsak döntött a testület egy a Duna-lakóparkban lévő utca Mária Teréziáról történő elnevezéséről, valamin a vár melletti közterület Vár térré kereszteléséről is.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti