Öt hónap alatt közel száz ittas sofőr

Öt hónap alatt közel száz ittas sofőr

- Kategória: Közélet

Nagyon sokan ülnek be néhány, vagy akár több pohár alkohol elfogyasztása után, illetve valamilyen bódítószer hatása alatt a volán mögé. Pedig fontos tudni: az alkoholos befolyásoltság, vagy drog hatására a balesetek kockázat lényegesen megnő, az ilyen sofőr nem lesz képes kontroll alatt tartani saját cselekvéseit, a térlátása is teljesen beszűkül és a reakcióideje többszörösére növekedhet. Az idei év első öt hónapjában már közel száz ittas és több mint húsz bódult járművezetőt fogtak a rendőrök Mosonmagyaróváron és a környék útjain.

Az idei év első öt hónapjában már közel száz ittas vezetőt szűrtek ki a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai a környék útjain. Továbbá több mint húsz olyan sofőrrel szemben intézkedtek, aki valamilyen bódítószer, drog hatása alatt állt. – tudtuk meg Makó László alezredestől, a közlekedésrendészeti osztály vezetőjétől. Elmondta: a tapasztalatok szerint sajnos az ittas vezetők közül sokaknál olyan magas volt az alkohol szint, ami már bűncselekmény kategóriájába tartozik. A legtöbb ittas, vagy bódult sofőr személyautót vezetett. Ez idő alatt egy személyi sérüléssel járó, illetve kilenc anyagi káros balesetet okozott ittas, vagy bódult sofőr.

Az alezredes hozzátette: a kiszűrt ittas vezetők magas számához az is közrejátszhatott, hogy a rendőrség fokozottan figyel ennek ellenőrzésére. Rendszeresen tartanak például úgynevezett finn módszeres ellenőrzéseket, amikor egy adott útszakaszon minden arra közlekedőt megállítanak és a sofőrökkel megfújatják a szondát. Gyakran találkoznak ittas vezetőkel a hajnali, vagy kora reggeli órákban. Sokan ugyanis egy átszórakozott éjszaka és néhány óra alvás után úgy ülnek autóba, hogy azt gondolják, már nincs a szervezetükben alkohol. Ez azonban nem így van.

Az osztályvezető hangsúlyozta: alkohol, vagy bódító szer hatására a baleseti kockázat gyorsan megnő. Az ittas vezető nem képes kontroll alatt tartani a cselekvéseit, a térlátása beszűkül, a reakcióideje többszörösére nő. Ezzel veszélyeztetik saját maguk és mások testi épségét, életét Adott esetben már egy pohár sör is mérhető reakcióidő növekedést von maga után. Az alkohol hamis biztonságérzetet nyújt, az ittas vezető alábecsüli a veszélyt, magabiztosabb és meggondolatlan, könnyebben megszegi a közlekedési szabályokat. A tapasztalatok szerint például az ittas, vagy bódult sofőrök sokszor átlépik a sebességhatárokat, elmulasztják a biztonsági öv használatát, felelőtlen előzésbe kezdenek, és nem tartják be a megfelelő követési távolságot.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszesital elfogyasztása is számít, az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, amelyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze, ezért is a zéró tolerancia.

Ez is érdekelhet...

Újabb több milliós támogatás a mentőállomásnak

Mintegy 4,5 millió forintnyi összegben támogatta két helyi