Mackók minden mennyiségben a könyvtárban

Mackók minden mennyiségben a könyvtárban

- Kategória: Közélet

Különös látogatók lepték el a Huszár Gál Városi Könyvtár kiállítóterét a legifjabb látogatóink nagy örömére.  A bundás cammogók előhírnöke a Tévé-Maci volt, aki megteremtője, Bálint Ágnes 100. születésnapjára emlékeztette a könyvtárba betérőket.

  „Jó estét!

Engedd meg, hogy bemutatkozzam!

Igaz, hogy félig-meddig

már ismersz engem,

láttál a képernyőn,

mégis úgy érzem,

illik bemutatkoznom.

Én vagyok a Tévé-Maci!”

És valóban. Mind ismerjük, és szeretjük. S ha meglátjuk, azonnal felharsan a fejünkben a jól ismert fagott-dallam, és anyánk szól: a maci köpött, esti mese után irány az ágy! De előtte még vár minket egy kis xilofonos belépő a Cicamica és Böbe baba otthonába, néhány jól irányzott, „kiazúraháznál” ugatás Szabó Gyula hangján, de a „nagytaréjú, cifra tollas, kapirgáló egyedek” is beéneklik magukat a szívünk közepébe, miközben jön, jön, jön a Vizipók. S már tiltakozunk is az alvás ellen Mazsola vehemenciájával, egészen addig, míg a hívogató ágymeleg meg nem töri a lelkesedést. S onnantól már csak az elégedett szuszogás hangjai hallatszanak a gyerekszobából. Hát így teltek-telhettek el azok a varázslatos esték, amiknek alaphangját a száz évvel ezelőtt született író, szerkesztő, dramaturg Bálint Ágnes csodálatos életműve adta meg. Dramaturgként olyan sorozatok születésénél bábáskodott, mint a Pom-pom meséi, A legkisebb ugrifüles, a Mekk mester és a Vuk. S mindez apróság ahhoz képest, amit saját alkotásaként tartunk számon.

A Tévé-Maci szülőanyjaként is emlegetett írónő több, mint negyven kötetnyi varázslatot hozott létre, emellett pedig olyan népszerű sorozatok, főképp rajzfilmek és bábjátékok fűződnek a nevéhez, mint a Mi újság a Futrinka utcában, a Frakk, a macskák réme, vagy Mazsola kalandjai. Mindenkinek fura a családja, de tőle írva és mozgóképen is megtudtuk, milyen az, ha család nemcsak furcsa, hanem Szeleburdi is, és pláne mekkora kalandok várhatóak, ha ez a gárda útnak indul, hogy felfedezze a világot.

Az a nagyszerű ezekben a történetekben, hogy nem szólnak semmi világrengető, sosemvolt újdonságról, viszont annál inkább a valóságról, a dolgok állásáról, okokról és okozatokról a maguk vegytiszta valójában olyan szituációkba ágyazva, amelyek mindenki számára ismerősek, befogadhatóak, mindennapiak.

Bálint Ágnes hősei akár mi is lehetnénk, vagyunk és voltunk is: a dacos, testvérféltékeny kisgyerek, a gondos, de jó szigorral és szeretettel nevelő szülő, a mit sem sejtő, bájos kistesó, az egymás orra alá borsot törő, szó szerint kutya-macska barátságban élő családtagok, a mindig kotnyeles és bajkeverő szomszédok. S minden történetnek van olyan tanulsága, megoldása, kicsengése, ami előre visz, szórakoztat, vigasztal.

Mert nem csak „tojásból lesz a csoda”

A mesék, a mackómesék hatalmát mi sem bizonyítja jobban, hogy a Tévé-Maci után – Telegdi Ágnes író, természetfotós jóvoltából – Barnabás és barátai vackolták be magukat hozzánk téli álmuk kezdetéig.

Telegdi Ágnes neve elsősorban a gyermekirodalomban jártas olvasóknak lehet ismerős. A szerző csodás illusztrációkkal tarkított mesekötetei a természet, illetve az állatvilág mezejére kalauzolják el az ifjú olvasókat.

Az Ó, azok a csodálatos állatok című sorozat izgalmas, állatokról szóló történetei által a gyermekek számos hasznos ismerettel gazdagodhatnak, emellett már egészen korán kedvet kaphatnak a természetben való barangoláshoz, a különféle állatfajok megismeréséhez.

A Barnabás meséi című sorozat szintén ismerős lehet a gyermekek körében, hiszen Barnabás mackó rövid történetei olyan fontos témákat mutatnak be, mint például az ovikezdés, vagy egy testvér érkezése. Jelen kiállítás keretében Barnabás mackó varázslatos mindennapjait megörökítő életképekkel találkozhatnak az érdeklődők.

A mesés mackógyűjtemény 2022. november 30-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti