Kevesebb állami támogatás, több helyi bevétel

Kevesebb állami támogatás, több helyi bevétel

- Kategória: Közélet

A város idei költségvetésének kiadási főösszege 7,24 milliárd forint, míg a bevételi oldalon 6,11 milliárddal számolnak. A hiány finanszírozásának érdekében mintegy 870 millió forintot használnak fel előző évek pénzmaradványából, illetve az elmúlt évben megszavazott, ám fel nem használt 260 milliós fejlesztési hitelből hozzák egyensúlyba a büdzsét. Ezt szavazta meg a képviselő-testület a legutóbbi ülésén.

Az idei költségvetés tervezésének előkészítő munkái intézményi szinten már 2014. szeptemberében elindultak. Az önkormányzati választásokat követően a költségvetésére vonatkozó tervezési folyamat is kezdetét vette. Felmérték a 2015-re várható állami támogatást megalapozó mutatószámokat mind az önkormányzati intézmények, mind a szociális intézmények vonatkozásában. A tervezés időszaka alatt folyamatos egyeztetések zajlottak az irányítás alá tartozó intézmények vezetőivel, illetve az IMGSZ működtetése alatt álló köznevelési intézmények vezetőivel is.

A 2015-ös bevételek tervezett szintjét az előző évi előirányzatánál minimálisan, 0,46 százalékkal alacsonyabb összegben határozták meg. Az állami támogatásokkal is alacsonyabb szinten számoltak. Jelentős állami támogatás elvonást eredményez az úgynevezett „beszámítási korlát” módosulása, azaz az iparűzési adó alapján számolt adóerő képesség. Ez a jogszabályi változás mintegy 110,3 millió forint állami támogatás megvonást eredményez, melyet azonban a megnövekedett iparűzési adó kompenzál. Összességében önkormányzati szinten az állami támogatás mértéke közel 160 millióval kevesebb a tavalyi évhez képest.

A helyi bevételek tekintetében az önkormányzat emelte az építményadót a korábbi 510 millióról 525 millióra. A telekadó vonatkozásban az előirányzat a jogszabályi változásoknak megfelelően, illetve a számolt éves teljesítés figyelembe véve csökkent, a tavalyi 111 millióról 86 millióra. Az idegenforgalmi adó bevételi előirányzata szintén csökkent 2 millió forinttal. Az iparűzési adó mértéke növekvő tendenciát mutat, köszönhetően a gazdasági élet fellendülésének, illetve a hivatal adóbeszedési és adóbehajtási tevékenysége eredményességének. 2014-ben az eredeti előirányzat 2,098 milliárd forint volt, mellyel szemben a várható év végi teljesítés eléri a 2,3 milliárdot. Így az idei előirányzatot 2,218 milliárdban határozták meg.

2015/4

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint