Év végétől termelhet a geotermális erőmű

Év végétől termelhet a geotermális erőmű

- Kategória: Közélet

Több mint négy éve rakták le ünnepélyes keretek közt a leendő geotermális erőmű alapkövét Mosonmagyaróváron. Amint arról akkor beszámoltunk, mintegy 3 milliárd forintból épül meg a létesítmény, amit az állam 2,1 milliárddal támogat. A külső szemlélő száma úgy tűnhetett, mintha leállt volna a beruházás, ám az előkészítő munkálatok zajlottak, az utóbbi hetekben pedig felgyorsultak a kivitelezési munkálatok.

„Év végén Mosonmagyaróvár fellélegezhet. Év végétől a város biztonságosabb, egészségesebb és zöldebb lesz. Az EU-Fire Csoport és a mosonmagyaróvári önkormányzat összefogásának köszönhetően ugyanis geotermális rendszer biztosítja a meleget a városi távhőrendszerre kapcsolt otthonokban és intézményekben.” – jelentette ki érdeklődésünkre dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője. Elmondta: mindez elsősorban azt jelenti, hogy miközben Európát és benne Magyarországot energiaveszélyhelyzet fenyegeti, Mosonmagyaróvár ellátásbiztonsága nem kérdőjeleződik meg. Hiszen mintegy 3600 lakást és 200 intézményt a helyi, 91 Celsius-fokos termálvíz hőenergiájával fűtik. „Fontos számomra, hogy így talán a háztartások negyede a jövőben nem függ attól, miképp alakul a földgáz világpiaci ára, nem ez határozza meg sok ezer mosonmagyaróvári ember életminőségét.

„Az EU-Fire Csoport és a város összefogása mintegy 3,4 millió köbméter földgázt válthat ki egy fűtési szezonban. Emellett az is fontos, hogy a 3,4 millió köbméter gáz kiváltásával Mosonmagyaróvár nem termel és nem küld a légkörbe hozzávetőleg 6600 tonna széndioxidot. A geotermia érdemben növeli az ellátásbiztonságot, azaz nagyban csökkenti annak kockázatát, hogy valaki egy fűtetlen lakásban fagyoskodjon, végzetes esetben kihűljön. Lehetővé teszi, hogy a távhőszolgáltató hosszú távon a rezsicsökkentett áron biztosítsa a fűtést.

A projekt jelenlegi állásáról dr. Nagy István elmondta: az EU-Fire Csoport tartja magát a március végén kötött megállapodáshoz, a beruházás főbb vállalásai időben teljesülnek. 2600 méternyi távvezeték már a földben várja, hogy mikor kezdheti el szállítani a termálvizet, hiszen ennek a szakasznak a fektetése, nyomáspróbája és munkaárok visszatöltése már teljesen elkészült. További 2400 méter fektetése pedig folyamatban van, nyomáspróbájuk folyamatosan zajlik. Elkészült a termelőkút és vízgépház, a légleválasztó tartály és hűtő berendezés, illetve a visszasajtoló kút is. „Egyszóval, ha egy számot kell mondani, akkor a beruházás készültségi szintje körülbelül 90 százalékos.” – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: a vasúti töltés és a 86-os út alatt a vezetékek átsajtolása is megtörtént. A fennmaradó rész három fő elem beépítéséből áll össze: egy hűtőtavat kell létesíteni, ennek kimélyítése szeptemberben el is kezdődik; szükség van még egy hőcserélő, illetve egy nagy teljesítményű olajipari búvárszivattyú beépítésére, utóbbi Amerikában készül el szeptember közepén szállítják. Ezt követően néhány napot vesz igénybe ezek beszerelése. Így dr. Nagy István szerit ezen eszközök segítségével már a többségében geotermális rendszer biztosítja a meleget Mosonmagyaróvár több ezer otthonában.

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit