Ma 2018. január 20. szombat, Fábián, Sebestyén napja van. Holnap Ágnes napja lesz.

Szent Lászlóra emlékeztek Magyaróváron

Június utolsó vasárnapján szent László királyra emlékeztünk. Este 18 órakor az Óvári Szent Gotthárd templomban ünnepi szentmisét celebrált Németh László püspöki helynök s Bodó Zoltán helyi plébános. A mise után a Szent László téren dr. Kocsis Sándor, a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület elnöke köszöntötte az ünnepségen résztvevőket.

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület helyi szervezete három zászlóval vonult ki, a negyedik zászlót a burgenlandi Halbturn  (Féltorony) hagyományőrző csoportja hozta magával.

– Megtartó és megőrző királyként igazi államférfit ünnepelhetünk Szent László királyunk személyében – mondta Vida István tanár-újságíró, az ünnepség szónoka. Elmondása szerint László az ország érdekeit szem előtt tartva a görög-római egyház szakadása idejében kijelölte Ma­gyar­ország helyét Európában. – László király a hatalomvágy és gőg helyett az alázat és kegyesség által emeltetett szentté 1192-ben – tette hozzá.

Az ünnepség szavalatokkal, énekszámokkal folytatódott, térzenét a Kühne Fúvószenekar adott, a Szent László indulót is eljátszották. Koszorúzásban a HOHE segített, majd a Szózat eléneklésével ért végett az ünnepség . A fehér asztal melletti találkozáson Wolfgang Wimmer, a halbturni csoport vezetője megköszönte, hogy ilyen szép, nagyszerű ünnepen vehettek részt. Dr. Árvay István polgármester  válaszában nagyra értékelte, hogy vannak a városban olyan egyesületek, akik a szomszéd ország hasonló egyesületeivel a jó viszony ápolnak.

Ratkay Zoltán Imre (Honvéd Hagyományőrző Egyesület)

2015/12