Ma 2018. január 20. szombat, Fábián, Sebestyén napja van. Holnap Ágnes napja lesz.

Először szerveztek önkéntes véradást

Az SMR közel ötszáz ember életét mentette meg.

Ha abból indulunk ki, hogy egyetlen véradással három életet menthetünk meg, akkor örömmel jelenthetjük, hogy az SMR közel másfélszáz munkatársa – a magyarországi vállalat életében első alkalommal megrendezett véradás keretében – majdnem ötszáz ember életmentéséhez járult hozzá.

Február második felében, két pénteki napon rendeztük meg az SMR első magyarországi véradását. Először a mosonmagyaróvári telephelyünkre vonultak ki a Győri Vérellátó Központ munkatársai, ahol 75 dolgozónk nyújtotta a karját. Egy hétre rá Mosonszolnokon folytatódott a véradás, ott 72 munkatársunk vállalta, hogy részt vesz a segítségnyújtás ezen formájában.

Szokoli Réka, cégünk HR-generalistája örömmel újságolta, hogy a 147 fős részvétel messze felülmúlta az előzetes várakozásaikat.

– Megdöbbentem, mikor arról olvastam, hogy országosan hetente 10 ezer ember véradása szükséges a megfelelő mennyiségű vérkészlet fenntartásához. Részben ezért is határoztunk úgy, hogy az SMR-nél megteremtjük az önkéntes véradás hagyományát. Örömmel tapasztaltuk, hogy nem csupán rutinos véradók álltak a kezdeményezés mellé, hanem nagyon sokan első alkalommal vállalták ezt a hétköznapinak tűnő cselekedetet, mely által mégiscsak többnek, jobbnak érezheti magát az ember. Mi a magunk módján kis ajándékokkal kedveskedtünk a véradóknak, akik szinte kivétel nélkül közösségi élményként élték meg az eseményt.

Biacsics Elvira, a Magyar Vöröskereszt mosonmagyaróvári területi szervezetének vezetője elégedetten nyugtázta, hogy mennyire sikeres volt az SMR első véradása. Elmondta, hogy a véradásban egyébként országosan élen járó Győr-Moson-Sopron megyében levett vért a megye kórházaiban, illetve térségben élő betegek máshol történő kezelésénél használják fel.

– Hálásak vagyunk az SMR-nek, hogy hagyományteremtő szándékkal megteremtette munkatársainak a helyben történő véradás lehetőségét. S persze kimondottan hálásak vagyunk az SMR azon dolgozóinak, akik önzetlenül, a legnagyobb erkölcsi elismerésre méltó módon segítettek. Bízunk abban, hogy a nem kevés első véradó a jövőben is nyújtja majd a karját – ha máshol nem, a soron következő SMR-es véradáson…

Csalló Viktória

2015/6