Ma 2017. december 16. szombat, Etelka, Aletta napja van. Holnap Lázár, Olimpia napja lesz.
Egyre fiatalabban drogoznak

Egyre fiatalabban drogoznak

Több fórumon is felvetődött az elmúlt időszakban, hogy viszonylag könnyen juthatnak különféle kábítószerekhez a fiatalok Mosonmagyaróváron. A téma szóba került például a képviselő-testület legutóbbi ülésén is.

Több szülő is megkereste a városvezetést segítséget kérve azzal, hogy a gyerekek könnyen juthatnak drogokhoz a szórakozóhelyek, iskolák környékén. – tudtunk meg dr. Iváncsics János alpolgármestertől. Elmondta: ennek nyomán a szociális kerekasztal ülésén is napirendre került a téma. A résztvevők abban állapodtak meg, hogy közös akciótervet dolgoznak ki ebben a kérdésben és az eddigieknél is szorosabban működnek együtt, az információ áramlás hatékonyabbá tétele érdekében.

drog003

„Semmivel sem súlyosabb a kábítószer helyzet Mosonmagyaróváron, mint tíz vagy akár húsz évvel ezelőtt. A beszerzés módjában, valamint a fogyasztók életkorában történt változás. Sajnos egyre fiatalabb az érintett korosztály.” – magyarázza Pápai Gyula, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója. A szakember elmondta: ma már ritkán találkoznak a klasszikus drogterjesztőkkel, nem kötődik szórakozó-, vagy vendéglátóhelyekhez. A tapasztalatok szerint a fogyasztók elsősorban internetes rendeléssel jutnak hosszá a szerekhez, amik általában valamelyik távol-keleti országból érkeznek. A rendőrség rendszeresen tart razziákat a szórakozóhelyeken, ám ezek során drogterjesztéssel nem találkoznak, csupán a fogyasztóknál mutat pozitív értéket a teszt. Általában a megrendelt anyagot még otthon, kisebb baráti társaságban fogyasztják el. Főként az operatív munka eredményeként kerülnek a rendőrség látókörébe azok az emberek, akik tovább akarják adni ezeket a szereket. Pápai Gyula hangsúlyozta: sajnos az érintett korosztály egyre fiatalabb, többször találkoztak már tizenhárom-tizennégy éves fogyasztókkal, ám a középiskolás korúaknál jellemző inkább. Tíz éve még tizennyolc év volt alsó korhatár. – tette hozzá a szakember.

drog001

Az őrnagy kiemelte: a drogot használó fiatalok körében népszerűek a herbál félék. Ez a marihuanához hasonló, de szintetikus szer viszonylag olcsó. Összetétele sokféle lehet, amik mellékhatása egyelőre nem ismert. Éppen ezért rendkívül veszélyes, hiszen nem tudni, milyen elváltozásokat okoz a szervezetben. Ezt az anyagot használók a saját életükkel játszanak. Előfordult például olyan fiatal, aki huzamosabb ideig, rendszeresen szívta ezt az anyagot, ezért ma már művese kezelésre szorul. A herbál mellett ismét kezdenek elterjedni az amfetamin származékok, valamint a marihuána is folyamatosan jelen van. A keményebb drogok – vélhetően a magas áruk miatt – nem terjedtek el a környéken. Évente átlagosan néhány tucat fogyasztóval szemben indul eljárás a környéken.

drog002

Pápai Gyula a helyi DrogPont munkatársaival közösen felvilágosító kampányokkal, beszélgetésekkel sokat tesz azért, hogy visszaszorítsa a környéken a fiatalok drogfogyasztását. Az őrnagy mint mondja: szinte naponta tart előadásokat iskolások számára ebben a témában, ám mint mondja: óriási a felelőssége a szülőknek is ezen a téren, a legtöbbet ők tehetnének annak érdekében, hogy gyermekük ne térjen erre az útra.

Képgaléria

drog003drog002drog001